Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΈνα κέικ χαμηλό, συμπαγές, αλλά πολύ μαλακό, που μοσχοβολάει σαν ανθισμένο περιβόλι.
Υλικά
230 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
230 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη (ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη που θα βρούμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, συχνά ως «αλεύρι αμυγδάλου»)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
6 αυγά
80 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
60 γρ. λικέρ πορτοκάλι ή Cointreau ή Triplesec ή Grand Marnier
Για το γλάσο
160 γρ. ζάχαρη άχνη
40 γρ. χυμός πορτοκαλιού ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Μυστικά
Κάποιες μάρκες άχνης ζάχαρης μπορεί να περιέχουν κρυμμένο άμυλο, προκειμένου να μην τραβάνε υγρασία. Το άμυλο αυτό συνήθως είναι καλαμποκιού, το οποίο δεν περιέχει γλουτένη. Επειδή όμως τις περισσότερες φορές δεν αναγράφεται, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι. Αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι η άχνη μας δεν περιέχει γλουτένη, θα πρέπει να προμηθευτούμε μια μάρκα που να αναγράφει ότι είναι όντως gluten-free. Θα βρούμε σε καταστήματα με υγιεινά και βιολογικά τρόφιμα.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κέικ πορτοκαλιού χωρίς γλουτένη, ανακατεύουμε σε ένα μπολ ,με έναν αυγοδάρτη, τη ζάχαρη και τη σκόνη αμυγδάλου.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, και στη συνέχεια ρίχνουμε με τη σειρά το γάλα, το ξύσμα και το λικέρ πορτοκάλι και ομογενοποιούμε.
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί διαμέτρου 20 εκ.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170°C για 40 λεπτά.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει μέσα στο ταψί.
Γλάσο
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί έως ότου πετύχουμε ένα λείο γλάσο.
Ξεφορμάρουμε το κέικ και, όσο είναι ακόμη χλιαρό, το γλασάρουμε.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά το κέικ πορτοκαλιού χωρίς γλουτένη και να σταθεροποιηθεί το γλάσο πριν σερβίρουμε.