Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια συνταγή για όσους αγαπούν την ινδική καρύδα. Είναι ένα κέικ με βάση το αμύγδαλο, με υγρή υφή και ωραία, φρέσκα αρώματα λεμονιού. Το γλάσο από πάνω τού δίνει μια πιο επίσημη όψη.
Υλικά
300 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
140 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη (ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη που θα βρούμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, συχνά ως «αλεύρι αμυγδάλου»)
140 γρ. αποξηραμένη ινδική καρύδα, τριμμένη
8 αυγά
100 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες (ή γάλα καρύδας)
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Για το γλάσο
160 γρ. ζάχαρη άχνη
40 γρ. χυμός λεμονιού
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
Για τη διακόσμηση
αφυδατωμένες νιφάδες καρύδας για διακόσμηση (συνήθως βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικές και υγιεινές τροφές καθώς και σε ξηροκαρπάδικα) ή τρίμμα αποξηραμένης ινδικής καρύδας
Μυστικά
Κάποιες μάρκες άχνης ζάχαρης μπορεί να περιέχουν κρυμμένο άμυλο, προκειμένου να μην τραβάνε υγρασία. Το άμυλο αυτό συνήθως είναι καλαμποκιού, το οποίο δεν περιέχει γλουτένη. Επειδή όμως τις περισσότερες φορές δεν αναγράφεται, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι. Αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι η άχνη μας δεν περιέχει γλουτένη, θα πρέπει να προμηθευτούμε μια μάρκα που να αναγράφει ότι είναι όντως gluten-free. Θα βρούμε σε καταστήματα με υγιεινά και βιολογικά τρόφιμα.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το υγρό κέικ με λεμόνι και καρύδα, βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, την αμυγδαλόσκονη και την τριμμένη καρύδα και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας καλά.
Έπειτα ρίχνουμε το γάλα και, αφού αναμειχθεί καλά, ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού και ομογενοποιούμε.
Στρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 22 εκ. με αντικολλητικό χαρτί.
Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170°C για 40 λεπτά.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά μέσα στο ταψί.
Γλάσο
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί έως ότου πετύχουμε ένα λείο γλάσο.
Ξεφορμάρουμε το κέικ και, όσο είναι χλιαρό, το περιχύνουμε με το γλάσο και πασπαλίζουμε με τις νιφάδες καρύδας.
Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει εντελώς το κέικ και να σταθεροποιηθεί το γλάσο.