Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΚέικ με βερίκοκα, ένα καλοκαιρινό φρουτένιο κέικ για όλες τις ώρες.
Υλικά
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. βούτυρο ελαφρώς ζεσταμένο, για να λιώσει
200 γρ. βερίκοκα, καθαρισμένα και πολτοποιημένα στο μπλέντερ, και 4 επιπλέον, ανοιγμένα στη μέση, για διακόσμηση
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
60 γρ. αμύγδαλα λευκά, τριμμένα στο μούλτι σε σκόνη
170 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη, για πασπάλισμα
Διαδικασία
Για το κέικ με βερίκοκα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα το βούτυρο με τα πολτοποιημένα βερίκοκα και την άχνη, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα 20 - 22 εκ. ή μια μακρόστενη φόρμα και αδειάζουμε το μείγμα. Το στρώνουμε ομοιόμορφα και από πάνω βάζουμε τα κομμένα στη μέση βερίκοκα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
Πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη.
Ψήνουμε για 45 - 50 λεπτά. Το κέικ με βερίκοκα δεν φουσκώνει ιδιαίτερα και παραμένει υγρό στο εσωτερικό του.