Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΈνα πολύ αφράτο κέικ με ελαιόλαδο.
Υλικά
6 αυγά
350 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
100 γρ. ελαιόλαδο + λίγο για τη φόρμα
ξύσμα από 2 λεμόνια ή πορτοκάλια
Για την επικάλυψη
100 γρ. ζάχαρη άχνη
χυμός από λεμόνι ή πορτοκάλι (θα χρειαστούμε ελάχιστο χυμό, με το μάτι)
Μυστικά
Μπορείτε να το φτιάξετε και από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσετε στο ψυγείο, για να το ψήσετε την επομένη.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κέικ λεμόνι ή πορτοκάλι, ανακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη και το ξύσμα.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Στο τέλος, ενσωματώνουμε και το ελαιόλαδο.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και αδειάζουμε το μείγμα.
Το αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 7 λεπτά, ίσα να κάνει μια κρούστα, και στους 160°-170° C για άλλα 40 λεπτά περίπου.
Μόλις βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, το ξεφορμάρουμε με προσοχή.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την άχνη με ελάχιστο χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές κολλώδες γλάσο (αν είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε επιπλέον χυμό, ενώ αν βγει πολύ αραιό, προσθέτουμε επιπλέον άχνη).
Με ένα πινέλο αλείφουμε το κέικ με το γλάσο.
Αφήνουμε το κέικ για λίγο στην άκρη μέχρι να σταθεροποιηθεί το γλάσο, προτού σερβίρουμε.