Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΤη σερβίρουμε με φρέσκο ξινοτύρι ή ξινομυζήθρα, αλλά εσείς μπορείτε να βάλετε γιαούρτι ή κατίκι, αν προτιμάτε.
Υλικά
Για την καρυδόπιτα
250 γρ. βούτυρο αγελάδος
250 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. καρύδια (ψίχα)
5 αυγά
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σερβίρισμα
ξινοτύρι ή ξινομυζήθρα
μέλι
Διαδικασία
Βάζουμε τα καρύδια στο μπλέντερ και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη και τα αλεσμένα καρύδια μέχρι να φουσκώσουν και να γίνει μια λευκή κρέμα. Προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά, χτυπώντας πολύ καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Μόλις γίνει ένα πολύ αφράτο μείγμα, σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με μια κουτάλα.
Μοιράζουμε το μείγμα σε μικρά φορμάκια (αν είναι μεταλλικά, τα βουτυρώνουμε και τα αλευρώνουμε προηγουμένως, πράγμα που δεν χρειάζεται αν είναι χάρτινα ή από σιλικόνη).
Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε αλουμινένια φορμάκια μιας χρήσης που θα βρούμε στο σούπερ μάρκετ ή ατομικά τσέρκια, τοποθετώντας ένα κομμάτι λαδόκολλας περιφερειακά στα τοιχώματά τους για πιο εύκολο ξεφορμάρισμα.
Τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα βράδυ, ώστε να φύγει ο αέρας που έχει εγκλωβιστεί (έτσι, δεν θα φουσκώσουν άτσαλα στο ψήσιμο).
Την επομένη προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και τα ψήνουμε για 25 λεπτά.
Σερβίρουμε κάθε κομμάτι της καρυδόπιτας με 1 κουταλιά ξινοτύρι και ραντίζουμε με μέλι.