Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΗ κλασική συνταγή για καρυδόπιτα από τον Στέλιο Παρλιάρο.
Υλικά
300 γρ. καρύδια αλεσμένα
100 γρ. καρύδια χονδροκομμένα
300 γρ. ζάχαρη
400 γρ. αλεύρι
150 γρ. βούτυρο
8 κρόκοι αυγού
8 ασπράδια αυγού
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού γεμάτο μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
600 γρ. ζάχαρη
800 γρ. νερό
80 γρ. κονιάκ
Μυστικά
Μπορούμε να γλασάρουμε την καρυδόπιτα με σοκολάτα, αφού κρυώσει. Ζεσταίνουμε 200 γρ. κρέμα γάλακτος και την αδειάζουμε πάνω από 200 γρ. τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ομογενοποιούμε πολύ καλά. Αφήνουμε να κρυώσει και γλασάρουμε.
Μπορούμε να μετατρέψουμε την καρυδόπιτα σε αμυγδαλόπιτα ή φουντουκόπιτα, αντικαθιστώντας τα καρύδια με αμύγδαλα ή φουντούκια, αντίστοιχα.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε καρυδόπιτα, χτυπάμε το βούτυρο με 200 γρ. ζάχαρης προσθέτοντας έναν έναν του κρόκους, έως ότου αφρατέψει το μείγμα.
Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη σε μαρέγκα σε χαμηλή ταχύτητα.
Ανακατεύουμε τα αλεσμένα καρύδια μαζί με το αλεύρι, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ.
Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα μέσα στο μείγμα του βουτύρου, βάζουμε τη μισή ποσότητα μαρέγκας, ανακατεύουμε, ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και στο τέλος την υπόλοιπη μαρέγκα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170oC.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, αφού το έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει.
Στρώνουμε όλη την επιφάνεια ώστε να είναι ισόπαχη, την πασπαλίζουμε με τα χονδροκομμένα καρύδια και ψήνουμε 1 ώρα τουλάχιστον. Δοκιμάζουμε με μαχαίρι για να ελέγξουμε το ψήσιμο.
Σιρόπι
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 3 λεπτά (3 λεπτά από το σημείο βρασμού).
Προσθέτουμε το κονιάκ και περιχύνουμε την καρυδόπιτα όταν είναι και τα δύο ζεστά.