Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΟι κλασικές καριόκες είναι έτσι κι αλλιώς τέλειο σοκολατένιο κέρασμα. Γεμιστές όμως με γλυκό κουταλιού πορτοκάλι και βανίλια υποβρύχιο είναι το κάτι άλλο!
Δημήτρης Μακρυνιώτης
Υλικά
375 γρ. βανίλια υποβρύχιο
250 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, λιωμένη σε μπεν μαρί
200 γρ. γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, στραγγισμένο από το σιρόπι και κομμένο σε μικρά κομμάτια
60 γρ. βούτυρο αγελάδας
Για την επικάλυψη
500 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε καριόκες με γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, αρχικά χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό, σε μεσαία ταχύτητα, τη βανίλια υποβρύχιο με το βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε το τεμαχισμένο γλυκό πορτοκάλι και ανακατεύουμε να σκορπίσει παντού.
Αδειάζουμε το μείγμα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και του δίνουμε σχήμα μακρόστενο σαν σαλάμι, στη διάμετρο που επιθυμούμε τις καριόκες μας.
Το τυλίγουμε με το χαρτί και το παγώνουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες.
Επικάλυψη
Λιώνουμε τα 400 γρ. κουβερτούρα σε ένα μπεν μαρί και τα υπόλοιπα 100 γρ. τα ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι όσο πιο πολύ μπορούμε.
Στη συνέχεια, τα προσθέτουμε στη λιωμένη κουβερτούρα μόλις την αποσύρουμε.
Ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ μέχρι να λιώσουν όλα τα κομμάτια (αυτό βοηθάει να γίνει η επικάλυψη πιο γυαλιστερή και να μην ασπρίσει – είναι ένα γρήγορο «στρώσιμο» αντί να απλώσουμε τη σοκολάτα σε μάρμαρο, όπως κάνουν οι σοκολατοποιοί).
Βγάζουμε από την κατάψυξη το ρολό και το κόβουμε σε φέτες, σε ό,τι πάχος θέλουμε.
Τις βουτάμε μία μία μέσα στη σοκολάτα και τις αφαιρούμε με ένα πιρούνι.
Τις ακουμπάμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και τις βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν.
Έπειτα, μπορούμε αν θέλουμε να τις τυλίξουμε σε αλουμινόχαρτο.
Συντηρούμε τις καριόκες στο ψυγείο.