Φωτογραφία: Αντωνία Κάτη
Αποθήκευση για αργότεραΔημήτρης Μακρυνιώτης
Υλικά
Για το κανταΐφι
1 πακέτο φύλλο κανταΐφι (450-500 γρ.), ξεπαγωμένο (αν είναι κατεψυγμένο)
200 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο, ζεστό, αλλά όχι καυτό
300 γρ. ψίχα από φυστίκια Αιγίνης, σπασμένα
50 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
1 κουτ. γλυκού κανέλα
Για το σιρόπι
600 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
500 ml νερό
1 ξυλάκι κανέλας
100 γρ. μέλι
Διαδικασία
Κανταΐφι
Για το κανταΐφι με φυστίκια Αιγίνης ξεκινάμε και αφήνουμε το κανταΐφι για λίγη ώρα εκτός συσκευασίας, ώστε να ξεραθεί.
Το θρυμματίζουμε σε μικρά κομμάτια τρίβοντάς το στις παλάμες μας ή στον πολυκόφτη, σε δόσεις.
Προσέχουμε να μη γίνει σκόνη, θέλουμε απλώς να σπάσουν οι κλωστές του σε μικρά κομμάτια.
Το αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με τα χέρια μας, μέχρι να βραχεί καλά όλο το κανταΐφι.
Απλώνουμε τη μισή ποσότητα σε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20 εκ. και το ισιώνουμε πιέζοντας απαλά με τις παλάμες μας.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα φυστίκια Αιγίνης με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα.
Σκορπίζουμε αυτό το μείγμα ομοιόμορφα στο κανταΐφι του ταψιού.
Καλύπτουμε με το υπόλοιπο βουτυρωμένο κανταΐφι, πιέζοντας ξανά απαλά με τις παλάμες μας μέχρι να απλωθεί ομοιόμορφα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
Φουρνίζουμε το κανταΐφι στο μεσαίο ράφι του φούρνου και το ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να πάρει βαθύ χρυσαφένιο χρώμα.
Σιρόπι
Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση.
Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
Πετάμε την κανέλα. Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Ξεφουρνίζουμε το ταψάκι με το κανταΐφι και, όπως είναι καυτό, το περιχύνουμε αργά με το χλιαρό σιρόπι.
Αφήνουμε κατά μέρος για τουλάχιστον 1-2 ώρες, μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι και να κρυώσει το κανταΐφι.
Το σερβίρουμε κομμένο σε τριγωνικά κομμάτια.