Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης
Αποθήκευση για αργότεραΑυτό το γλυκό μοιάζει με το κιουνεφέ, το ανατολίτικο σιροπιαστό γλυκό με κανταΐφι γεμιστό με τυρί. Η διαφορά είναι ότι εδώ το γεμίζουμε με μια κρέμα τυριού σαν αυτή του τσίζκεϊκ, ενώ το κιουνεφέ περιέχει σκέτο τυρί, από ένα είδος μαστιχωτό σαν την κίτρινη μοτσαρέλα.
Υλικά
Για το σιρόπι
400 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό
1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
1/2 ξυλάκι κανέλας
Για το κανταΐφι
500 γρ. φύλλο κανταΐφι
230 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
500 γρ. ρικότα ή ανθότυρο
30 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
Για το σερβίρισμα
4 κουτ. σούπας φυστίκια Αιγίνης, κοπανισμένα
αποξηραμένα βρώσιμα ροδοπέταλα ή μικρά τριανταφυλλάκια Μαρόκου (σε μπαχαράδικα – προσοχή, ζητάμε βρώσιμα, όχι για ποτ πουρί)
Διαδικασία
Σιρόπι
Για να φτιάξουμε το κανταΐφι γεμιστό με κρέμα τυριού, ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά, χωρίς να ανακατεύουμε. Αφήνουμε το σιρόπι να πάρει μία βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Προσθέτουμε την κανέλα και αφήνουμε το σιρόπι να σιγοβράσει για 6-7 λεπτά, μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Κανταΐφι
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί με τη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει ένα μαλακό και κρεμώδες μείγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 30 εκ.
Αφρατεύουμε τις ίνες του φύλλου κανταϊφιού με τα χέρια μας και έπειτα τις τεμαχίζουμε με το μαχαίρι σε κομμάτια 2,5 εκ. Τις περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με τα χέρια μας ώστε να βραχούν ομοιόμορφα.
Βάζουμε τα 2/3 του κανταΐφιού στο ταψί, απλώνουμε να καλυφθεί καλά ο πάτος και τα τοιχώματα και πιέζουμε με τα χέρια μας, να γίνει μια όσο το δυνατόν πιο συμπαγής βάση, χωρίς κενά.
Αδειάζουμε από πάνω τη γέμιση του τυριού, απλώνοντάς τη με τη ράχη του κουταλιού. Τη σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι, πιέζοντας πολύ απαλά.
Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα και να γίνει τραγανό το κανταΐφι (το χρώμα είναι καλή ένδειξη – μην το βγάλετε αν είναι απλώς ξανθό).
Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και αμέσως το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε για 5-10 λεπτά να το απορροφήσει και ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα.
Διακοσμούμε την επιφάνεια με φυστίκια και ροδοπέταλα. Σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό. Αν περισσέψει γλυκό, το διατηρούμε στο ψυγείο και το ζεσταίνουμε στον φούρνο πριν το σερβίρουμε.