Η σεφ μας δίνει τη δική της εκδοχή σε αυτό το γλυκό, το οποίο πρωτοείδαμε στο Ιnstagram και μας ενθουσίασε. Είναι ένα τσίζκεϊκ κρυμμένο μέσα σε φύλλα, με στρώσεις από φυιστίκια. Ή μήπως είναι ένας μπακλαβάς γεμιστός με κρέμα τυριού;
Υλικά
Για τον μπακλαβά
1 πακέτο φύλλα Βηρυτού (θα περισσέψουν κάποια φύλλα)
200 γρ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα
200 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο, λιωμένο, για τα φύλλα + 60 γρ. επιπλέον για τα φιστίκια
100 γρ. ζάχαρη
Για το τσίζκεϊκ
600 γρ. φρέσκια μυζήθρα ολόπαχη ή κατσικίσιο αλοιφωτό τυρί τύπου chèvre ή άλλο κρεμώδες τυρί
150 γρ. ζάχαρη
150 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
3 αυγά
30 ml χυμός λεμονιού
1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 σταγόνα μαστιχέλαιο ή 1 κουτ. γλυκού κοπανισμένη μαστίχα
Για το σιρόπι
150 ml νερό
150 γρ. ζάχαρη
15 ml χυμός λεμονιού
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τον μπακλαβά cheesecake, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C, στον αέρα.
Κόβουμε τα φύλλα στη μέση (κάθετα προς τη μεγάλη πλευρά τους). Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα για να μην ξεραθούν.
Παίρνουμε ένα φύλλο και το στρώνουμε μέσα σε μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 20 εκ., έτσι που να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα από τη μία μεριά. Ραντίζουμε με λίγο βούτυρο και το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη (περίπου 1 κουταλίτσα).
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο τοποθετώντας από πάνω άλλα 11 φύλλα και φροντίζοντας οι άκρες τους να καλύπτουν κάθε φορά διαφορετική μεριά του ταψιού. Με ένα ψαλίδι κόβουμε τις άκρες που εξέχουν από τα τοιχώματα.
Με ένα πιρούνι τρυπάμε τα φύλλα στον πυθμένα εδώ κι εκεί. Ψήνουμε για 5 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα φιστίκια με τα 60 γρ. λιωμένο βούτυρο και απλώνουμε τα μισά πάνω από τα φύλλα, πιέζοντας προς τα κάτω.
Τσίζκεϊκ
Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί με τη ζάχαρη, τον χυμό, το αλεύρι και το κορν φλάουρ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και τη μαστίχα και αφού ενσωματωθούν, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα και χτυπάμε για λίγο ακόμα.
Αδειάζουμε στη φόρμα, πάνω από τα φιστίκια.
Τοποθετούμε μπροστά μας έξι φύλλα Βηρυτού, βάζουμε πάνω το ταψάκι μας και κόβουμε γύρω γύρω από αυτό με ένα κοφτε- ρό μαχαίρι, ώστε να κοπούν στη διάμετρο του ταψιού μας. Παίρνουμε ένα στρογγυλό φύλλο, το ραντίζουμε με λίγο βούτυρο και το πασπαλίζουμε με 1 κουταλίτσα ζάχαρη. Συνεχίζουμε με άλλα δύο φύλλα και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.
Στο δεύτερο φύλλο απλώνουμε τα υπόλοιπα φιστίκια και μεταφέρουμε προσεκτικά αυτή τη στοίβα με τα τρία φύλλα και τα φιστίκια πάνω στο μείγμα του τσίζκεϊκ.
Βουτυρώνουμε τα υπόλοιπα τρία στρογγυλά φύλλα και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.
Στο τέλος τα κόβουμε σε 8 τρίγωνα κομμάτια, όπως κόβουμε μια πίτσα. Τοποθετούμε τα κομμάτια πάνω από τα φιστίκια, συναρμολογώντας ξανά τον κύκλο.
Ψήνουμε για 60-70 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα και να γίνουν τραγανά. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
Σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά από το σημείο βρασμού.
Αφήνουμε το σιρόπι να χλιαρύνει και ρίχνουμε το μισό με μια κουτάλα πάνω από τον μπακλαβά, χωρίς να παραλείψουμε τις άκρες του.
Αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά και σερβίρουμε σε κομμάτια. Αν θέλει, ο καθένας μπορεί να προσθέσει έξτρα σιρόπι στο κομμάτι του.