Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜπορεί το παντζάρι να είναι ένα υλικό που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα κέικ, τολμήστε να το δοκιμάσετε και η γεύση θα σας εκπλήξει ευχάριστα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΑΝΗΣ
Υλικά
225 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + 1-2 κουτ. σούπας επιπλέον
250 γρ. παντζάρια, καθαρισμένα, τριμμένα στον χοντρό τρίφτη
80 γρ. καρυδόψιχα
2 κουτ. γλυκού κανέλα
180 γρ. ζάχαρη
200 γρ. σησαμέλαιο + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
4 αυγά
1 πρέζα αλάτι
Διαδικασία
Για το κέικ χωρίς μίξερ με παντζάρι, σησαμέλαιο και κανέλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την κανέλα και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το σησαμέλαιο και τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να ενοποιηθούν και να σχηματιστεί ένας χυλός χωρίς σβόλους.
Αλευρώνουμε τα καρύδια με το επιπλέον αλεύρι – έτσι, όταν τα προσθέσουμε στο μείγμα, δεν θα καθίσουν στον πυθμένα της φόρμας.
Προσθέτουμε στο μείγμα το τριμμένο παντζάρι και τα αλευρωμένα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια μέτρια φόρμα για κέικ, στρογγυλή ή μακρόστενη. Την τινάζουμε να φύγει το περίσσιο αλεύρι, ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα.
Ελέγχουμε αν έγινε βυθίζοντας τη λάμα ενός λεπτού μαχαιριού στο κέντρο του κέικ – αν βγει χωρίς υπολείμματα ζύμης, είναι έτοιμο, διαφορετικά ψήνουμε λίγο ακόμη.
Αν το κέικ ροδίσει έντονα και δεν έχει γίνει, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.