Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΌλα τα αρώματα του τσουρεκιού σε ένα εύκολο και γρήγορο κέικ.
Δημήτρης Μακρυνιώτης
Υλικά
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
400 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο
100 γρ. γαλα πλήρες
100 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
4 αυγά μεσαία
3 γρ. μαχλέπι σε σκόνη
3 γρ. κακουλέ (κάρδαμο) σε σκόνη
2 γρ. μαστίχα σε σκόνη (ή σε κρυστάλλους χτυπημένη στο γουδί με μια πρέζα ζάχαρη για να γίνει σκόνη)
1 βανίλια
ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
Διαδικασία
Για το κέικ
Στον κάδο του μίξερ, με το φτερό χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά. Αμέσως μετά προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά χτυπημένα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα στην ίδια ταχύτητα για ένα λεπτό ακόμα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλή κλασική φόρμα κέικ με τρύπα, την οποία έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει από πριν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στους 170 στον αέρα, για 40 λεπτά περίπου.
Για το γλάσο
Σε μπεν μαρί βάζουμε τα υλικά του γλάσου και τα ζεσταίνουμε ανακατεύοντας με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Γλασάρισμα
Όταν κρυώσει το κέικ, γλασάρουμε με όποιον τρόπο και και με όση ποσότητα επιθυμούμε από το γλάσο μαστίχας.