Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΑυτό το κέικ με χουρμάδες χωρίς ζάχαρη αλλά και χωρίς άλλο γλυκαντικό, όπως μέλι, σιρόπι αγαύης, στέβια ή ζάχαρη καρύδας είναι από τα αγαπημένα μας. Επίσης δεν περιέχει ούτε αυγά ούτε βούτυρο, επομένως είναι ιδανική λύση για όσους προσέχουν τη διατροφή τους και αποφεύγουν τα κορεσμένα λιπαρά και τις πολύ επεξεργασμένες τροφές. Μπορεί να γίνει και vegan αν αντικαταστήσουμε το γάλα της συνταγής με κάποιο φυτικό γάλα, π.χ. σόγιας, καρύδας ή αμυγδάλου. Η γεύση του είναι πλούσια και δεν θα σας φανεί πολύ ότι του λείπει η γλυκύτητα.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
170 γρ. χουρμάδες, όσο πιο μαλακοί γίνεται (ωραίους νωπούς χουρμάδες βρίσκουμε στα ψυγεία με τα φρούτα, στα σούπερ μάρκετ – αν δεν βρούμε, αγοράζουμε ξερούς)
300 ml (1½ κούπα) φρέσκο γάλα ή κάποιο φυτικό γάλα (π.χ. σόγιας, καρύδας ή αμυγδάλου) για όσους κάνουν vegan διατροφή
120 γρ. (1 κούπα) αλεύρι ολικής άλεσης
110 γρ. (λίγο παραπάνω από 1/2 κούπα) ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 κουτ. σούπας καρύδια, χοντροκομμένα
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε το γάλα και το αδειάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τους χουρμάδες, αφού αφαιρέσουμε τα κουκούτσια. Τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 5-6 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Πολτοποιούμε τους χουρμάδες μαζί με το γάλα μέχρι να γίνει μια όσο το δυνατόν πιο λεία πάστα.
Αδειάζουμε τον πολτό σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε στο προηγούμενο μείγμα σιγά σιγά ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε να σκορπίσουν παντού.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, την οποία έχουμε καλύψει εσωτερικά με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.