Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΦτιάξε κι εσύ τη συνταγή κέικ με σησαμέλαιο και πορτοκάλι. Το σησαμέλαιο είναι ένα εξαιρετικά ωφέλιμο προϊόν διατροφής για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Υλικά
600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για το ταψί
320 γρ. σησαμέλαιο + επιπλέον για το λάδωμα του ταψιού
300 γρ. χυμός πορτοκαλιού
350 γρ. ζάχαρη άχνη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
10 γρ. μείγμα μπαχαρικών, όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο (όποια από αυτά θέλουμε, στην αναλογία που θέλουμε)
Για την επιφάνεια
50 λευκά αμύγδαλα (1/2 κούπα)
1½ κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη, ανακατεμένη με 1½ κουτ. σούπας σουσάμι, για γαρνίρισμα
Διαδικασία
Για το ψήσιμο του κέικ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα υγρά, δηλαδή το σησαμέλαιο και τον χυμό πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε ελαφρώς με το χέρι. Κατόπιν, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ.
Αδειάζουμε το μείγμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και γαρνίρουμε όλη την επιφάνεια με τα αμύγδαλα, τα οποία τοποθετούμε σε ομόκεντρους κύκλους, ξεκινώντας από το κέντρο προς την περιφέρεια και φροντίζοντας να αφήνουμε ίσες αποστάσεις ανάμεσά τους.
Πασπαλίζουμε το κέικ με το μείγμα σουσαμιού-καστανής ζάχαρης.
Ψήνουμε το κέικ στους 170°C για 45-50 λεπτά.