Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΙδανικό για τον καφέ, το τσάι αλλά και για ένα γευστικό πρωϊνό.
ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΔΕΛΑΤΟΛΑ ΦΩΣΚΟΛΟΥ
Υλικά
4 μήλα
5 κουτ. σούπας ζάχαρη (για τα μήλα)
2 κουτ. γλυκού κανέλα (για τα μήλα)
4 αυγά
400 γρ. (2 κούπες) ζάχαρη για το κέικ
200 γρ. (1 κούπα) αραβοσιτέλαιο
50 γρ. (1/4 κούπας) χυμός λεμονιού
1 κουτ. γλυκού σκόνη βανίλιας
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
400 γρ. (3 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
λίγο βούτυρο για τη φόρμα
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη με το μίξερ. Προσθέτουμε σταδιακά το αραβοσιτέλαιο, τον χυμό λεμονιού, τη βανίλια, το αλάτι και λίγο λίγο το αλεύρι με το μπέικιν.
Μόλις αναμειχθούν καλά τα υλικά, βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα και ρίχνουμε το μισό μείγμα. Από πάνω στρώνουμε τις φέτες με τα μήλα και τα καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα.
Ψήνουμε για 1 ώρα. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο, βυθίζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι – αν βγει με ίχνη υγρής ζύμης, ψήνουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.
Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, ξεφορμάρουμε και, αφού κρυώσει, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.