Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΤα καρύδια και το σιμιγδάλι αντικαθιστούν το αλεύρι που θα είχε ένα τυπικό κέικ, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να θυμίζει καρυδόπιτα. Καλή απόλαυση!
Υλικά
5 αυγά
200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο για το ταψί
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
250 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο + λίγο για το ταψί
100 γρ. φρέσκο γάλα
400 γρ. καρύδια, αλεσμένα σε σκόνη
2 κουτ. γλυκού κανέλα + επιπλέον για το πασπάλισμα
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψουν πολύ καλά και ασπρίσουν.
Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε με τη σειρά το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το γάλα ανακατεύοντας παράλληλα με μια κουτάλα.
Ρίχνουμε έπειτα την κανέλα, το λιωμένο βούτυρο και στο τέλος τα καρύδια, ανακατεύοντας έως ότου έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι διαμέτρου 25 εκ. και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 45 λεπτά.
Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε το κέικ τρυπώντας το με ένα μαχαίρι στο κέντρο: αν το μαχαίρι βγαίνει λερωμένο, ψήνουμε λίγο ακόμα.
Μόλις βγάλουμε το κέικ, το αφήνουμε να κρυώσει καλά, το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.