Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΤο κρασί δεν το αντιλαμβανόμαστε ως γεύση, αλλά αφήνει ένα διακριτικό άρωμα και γλύκα.
Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου
Υλικά
200 γρ. βούτυρο
200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη
4 αυγά
1 κάψουλα σκόνη βανίλιας
1 κουτ. γλυκού κανέλα (σκόνη)
1/2 κούπα κόκκινο γλυκό κρασί
40 γρ. (1/3 κούπας) κακάο
10 γρ. (1/2 φακελάκι) μπέικιν πάουντερ
250 γρ. (2 κούπες) αλεύρι
βούτυρο και κακάο για τη φόρμα
Για το γλάσο
150 γρ. (1 + 1/4 κούπας) άχνη
2-3 κουτ. σούπας κόκκινο κρασί της αρεσκείας μας
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, τη βανίλια και την κανέλα, χτυπώντας καλά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το κρασί με το κακάο, να μη μείνουν σβόλοι. Το αδειάζουμε στο προηγούμενο μείγμα.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν.
Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα και την πασπαλίζουμε με κακάο. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε για 50 λεπτά (δοκιμάζουμε με μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα, για να δούμε αν ψήθηκε). Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Γλάσο
Βάζουμε την άχνη σε ένα μπολ και προσθέτουμε το κρασί λίγο λίγο, ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει ένα στεκούμενο γλάσο. Περιχύνουμε πάνω από το κέικ και σερβίρουμε.