Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΑν θέλετε ένα σπέσιαλ γλυκό για μια ειδική περίσταση, το βρήκατε! Ένα υπέροχο κέικ σαν τούρτα με αχλάδια, καρύδια και την πιο μελένια βουτυρόκρεμα.
Κυριακή Δασύρα
Υλικά
2 + 1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
3/4 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
3/4 κούπας βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 κούπας λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
3/4 κούπας ανοιχτή καστανή ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1½ κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κούπα φρέσκο γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια, καβουρδισμένα
2 κούπες καθαρισμένα και τριμμένα αχλάδια
Βουτυρόκρεμα μελιού
4 ασπράδια μεγάλων αυγών
1 κούπα ζάχαρη
1 + 1/2 κούπα βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 κούπας μέλι
καρυδόψιχα ψιλοκομμένη και ελαφρώς καβουρδισμένη για το γαρνίρισμα
Διαδικασία
Κέικ
Για το κέικ με αχλάδια, καρύδια και βουτυρόκρεμα μελιού, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170°C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 2 τσέρκια διαμέτρου 18 εκ. και τα κλείνουμε στο κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα για να σχηματίσουμε τον πάτο. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο αλουμινένια ταψάκια μιας χρήσης.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε ελαφρά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο με τις ζάχαρες μέχρι να αφρατέψουν και το μείγμα να ασπρίσει.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε.
Εναλλάξ ρίχνουμε το μείγμα αλευριού και το γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
Προσθέτουμε τα καρύδια και τα τριμμένα αχλάδια και ανακατεύουμε να σκορπιστούν ομοιόμορφα.
Αδειάζουμε τη ζύμη στα ταψιά, μοιράζοντάς την ακριβώς στη μέση, και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε για 50-55 λεπτά.
Δοκιμάζουμε αν ψήθηκαν καλά τρυπώντας τα με ένα μαχαίρι, το οποίο πρέπει να βγει στεγνό. Αν είναι λερωμένο με ζύμη, ψήνουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν για 10 λεπτά.
Μετά, τα ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν καλά.
Βουτυρόκρεμα μελιού
Βάζουμε τα ασπράδια και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Αδειάζουμε σε ανοξείδωτο μπολ.
Το βάζουμε σε μπεν μαρί, δηλαδή βάζουμε μια κατσαρόλα με λίγο νερό στη φωτιά. Μόλις βράσει το νερό, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και στερεώνουμε επάνω στην κατσαρόλα το μπολ και χτυπάμε με το σύρμα συνεχώς μέχρι το μείγμα να είναι ζεστό και να έχει λιώσει η ζάχαρη τελείως.
Αποσύρουμε από το μπεν μαρί και ξαναβάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ. Το χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να σφίξει η μαρέγκα και να κρυώσει.
Αλλάζουμε εξάρτημα και βάζουμε το φτερό. Προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο σε κύβους και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε το μέλι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
Συναρμολόγηση
Βάζουμε το ένα κέικ σε βάση για κέικ ή πιατέλα σερβιρίσματος.
Απλώνουμε ομοιόμορφα περίπου 1 κούπα από τη βουτυρόκρεμα και σκεπάζουμε με το δεύτερο κέικ.
Απλώνουμε άλλη 1 κούπα από τη βουτυρόκρεμα σε μια λεπτή στρώση στην επιφάνεια και στα πλαϊνά του κέικ.
Βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά, να σφίξει.
Βγάζουμε από το ψυγείο και απλώνουμε σε γενναία στρώση την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα ώστε να καλύψει καλά όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα του κέικ.
Στολίζουμε το κέικ με αχλάδια, καρύδια και βουτυρόκρεμα μελιού με την ψιλοκομμένη καρυδόψιχα.