Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΤο αβοκάντο, λόγω σύστασης και λιπαρών, είναι ένα υλικό που στη ζαχαροπλαστική μπορεί να παίξει παρόμοιο ρόλο με το βούτυρο.
Υλικά
250 γρ. αβοκάντο, πολτοποιημένο
200 γρ. καστανή ζάχαρη
1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
400 γρ. νιφάδες βρόμης
500 γρ. φρέσκα σύκα, καθαρισμένα και πολτοποιημένα
αλεύρι και ελαιόλαδο για το ταψί
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό χαμηλό ταψάκι ή τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. ή τετράγωνο 20 x 20 εκ. και ύψους 2 εκ.
Βάζουμε το αβοκάντο μαζί με τη ζάχαρη σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να αναμειχθούν τα υλικά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γαρίφαλο και τις νιφάδες βρόμης.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε τα πολτοποιημένα σύκα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά, έως ότου ροδίσει.
Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.