Κείμενο: Μαρία Αργύρη
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
250 γρ. βούτυρο, αφημένο εκτός ψυγείου ώστε να είναι μαλακωμένο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος + επιπλέον για τη φόρμα
2 φλιτζ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
4 αυγά μεγάλου μεγέθους
½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για τη φόρμα
½ φλιτζ. χυμός λεμονιού, φρεσκοστυμμένος
½ φλιτζ. γάλα φρέσκο, πλήρες, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
3 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορος (προαιρετικά)
ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ μεσαίου μεγέθους. Χτυπάμε στο μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, το βούτυρο για 2 - 3 λεπτά και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα και μετά ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, περιμένοντας να ενσωματωθεί το καθένα προτού ρίξουμε το επόμενο. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε 2 - 3 κουταλιές αλεύρι, τον χυμό και το γάλα. Σταματάμε το χτύπημα και ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το υπόλοιπο αλεύρι, το ξύσμα και τον παπαρουνόσπορο ανακατεύοντας απαλά με κουτάλα ή σπάτουλα. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ και, αν βγει στεγνό, βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο. Το αφήνουμε 5 - 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Μυστικό: Το συγκεκριμένο κέικ γίνεται πολύ πιο νόστιμο αν αντικαταστήσoυμε τη λευκή ζάχαρη με καστανή.