Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΠανεύκολο, νηστίσιμο, βίγκαν και απίστευτα νόστιμο και ζουμερό αυτό το κέικ που το ετοιμάζουμε όλο στο χέρι, χωρίς να λερώνουμε μίξερ κ.α.
Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου
Υλικά
1/2 κιλό κόκκινη κολοκύθα (τη ζυγίζουμε καθαρισμένη)
200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη
250 γρ. (2 κούπες) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. (1½ κούπα) σιμιγδάλι χοντρό
200 γρ. (1/2 κούπα) ελαιόλαδο + λίγο για τη φόρμα
200 γρ. (1/2 κούπα) χυμός πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 κούπα σταφίδες της αρεσκείας μας
1/2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
3 κουτ. σούπας κονιάκ
1/2 κουτ. σούπας κανέλα (σκόνη)
1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο (σκόνη)
1/4 κούπας σουσάμι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Ξύνουμε την κολοκύθα στον τρίφτη του κρεμμυδιού και, αφού τη στύψουμε δύο τρεις φορές με το χέρι μας για να βγάλει τα υγρά της, την αφήνουμε να στραγγίσει σε σουρωτό για λίγη ώρα.
Τη βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το σουσάμι, και ανακατεύουμε με το χέρι.
Λαδώνουμε μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση, πασπαλίζουμε τον πάτο με το σουσάμι, ρίχνουμε το μείγμα και το στρώνουμε.
Ψήνουμε για 1 ώρα. Για να δούμε αν είναι έτοιμο, βυθίζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι – αν βγει με ίχνη υγρής ζύμης, ψήνουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.
Βγάζουμε, περιμένουμε λίγο να χλιαρύνει και ξεφορμάρουμε.