Φωτογραφία: A. D. food studio / Φωτογράφος: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΑρωματικό, πλούσιο και εντυπωσιακό κέικ, ιδανικό τόσο για κάθε ημέρα όσο και για ένα πιο επίσημο κέρασμα.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΑΣΥΡΑ
Υλικά
Για τη μαρμελάδα από βανίλιες
1 κιλό βανίλιες ή δαμάσκηνα, ζυγισμένα χωρίς το κουκούτσι, κομμένα στα 4
1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
1½ κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
3 κούπες ζάχαρη
1 κουτ. σούπας πηκτίνη για μαρμελάδες
Για το κέικ
125 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. (3/4 κούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
3 μεσαία αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. (1 γεμάτη κούπα) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
90 γρ. (1 κούπα) αποξηραμένη ινδική καρύδα, τριμμένη
120 ml γάλα φρέσκο, πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
Για το γλάσο
100 γρ. κουβερτούρα με 60-70% κακάο, σε κομματάκια
60 γρ. (1/2 κούπα) άχνη ζάχαρη
50 ml (1/4 κούπας) γάλα φρέσκο, πλήρες
1 κουτ. γλυκού κακάο
1 κουτ. γλυκού βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
Για το σερβίρισμα
160 γρ. μαρμελάδα από βανίλιες ή δαμάσκηνα που ετοιμάσαμε ή έτοιμη του εμπορίου
80 γρ. (1 κοφτή κούπα) αποξηραμένη ινδική καρύδα,τριμμένη
Μυστικά
Αν ξεχάσαμε να βγάλουμε τα αυγά από το ψυγείο για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, όπως απαιτεί η συνταγή, τα βάζουμε σε ένα μπολ με ζεστό νερό για 15 λεπτά πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
Διαδικασία
Μαρμελάδα
Βάζουμε μαζί όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα που να τα χωράει άνετα. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να βράσουν. Τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα. Το μείγμα θα αρχίσει να πήζει όσο ανακατεύουμε. Όταν αρχίσει να δένει τόσο ώστε να μην τρέχει σαν υγρό από το κουτάλι, είναι έτοιμο.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και γεμίζουμε 1 καθαρό μεγάλο βάζο.
Κέικ
Βάζουμε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση και προθερμαίνουμε στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα.
Καλύπτουμε το εσωτερικό μιας στρογγυλής φόρμας για κέικ διαμέτρου 20 εκ. με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μακρόστενη φόρμα).
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να γίνει το μείγμα λευκό και αφράτο. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα ένα κάθε φορά, και χτυπάμε καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε την καρύδα και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε στο μείγμα βουτύρου-ζάχαρης τα στερεά υλικά εναλλάξ με το γάλα, ξεκινώντας και τελειώνοντας με τα στερεά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα ή ελαστική σπάτουλα σιλικόνης. Στο τέλος θα πρέπει να έχουμε ένα λείο, αφράτο και ομοιογενές μείγμα για κέικ χωρίς κόμπους αλευριού.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά – δοκιμάζουμε αν το κέικ είναι έτοιμο τρυπώντας το στο κέντρο με μια οδοντογλυφίδα, η οποία θα πρέπει να βγαίνει καθαρή. Εάν το κέικ αρχίζει να παίρνει χρώμα πολύ γρήγορα, σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να γίνει.
Αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά και μετά το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε μια σχάρα.
Γλάσο
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε όλα τα υλικά και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου η σοκολάτα και το βούτυρο λιώσουν και τα υλικά όλα μαζί αναμειχθούν καλά. Στο τέλος το γλάσο θα είναι γυαλιστερό και λείο.
Σερβίρισμα
Αλείφουμε τη μαρμελάδα στην επιφάνεια του κέικ και στα πλαϊνά. Περιχύνουμε με το γλάσο σοκολάτας και γαρνίρουμε με την τριμμένη καρύδα.