Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΈχει ένα μυστικό αυτό το κέικ, στο οποίο και οφείλεται η απίστευτα μαλακή και αφράτη υφή του: περιέχει τυρί κρέμα και λίγο γιαούρτι. Δοκιμάστε το οπωσδήποτε! Ταιριάζει πολύ με μια κουταλιά σαντιγί και φρέσκα φρούτα ή μαρμελάδα. Οι πιο… μερακλήδες, μπορείτε να βάλετε και γιαούρτι αντί για σαντιγί. Είναι ένα κέικ ιδανικό για το πρωινό μας ή για τον απογευματινό καφέ και το τσάι.
Υλικά
350 γρ. (2 + 3/4 κούπας) αλεύρι μαλακό + επιπλέον για τη φόρμα
350 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για τη φόρμα
230 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεμένη με σύρμα, ώστε να γίνει σαν κρέμα
500 γρ. (2½ κούπες) ζάχαρη
80 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες σε λιπαρά
2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
6 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 τσιμπιά αλάτι
Προτάσεις για το σερβίρισμα
άγλυκη σαντιγί ή γιαούρτι φρέσκα φρούτα του δάσους μαρμελάδα της αρεσκείας μας
Μυστικά
Αυτό το κέικ είναι πεντανόστιμο, με υπέροχη μαλακή και αφράτη υφή. Για να πετύχει όμως, πρέπει να ακολουθήσετε δύο βασικά πράγματα: πρώτον, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό βοηθάει να ομογενοποιηθεί σωστά το μείγμα, να γίνει λείο και κρεμώδες και να ψηθεί ομοιόμορφα. Και δεύτερον, θα το ψήσετε σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία για αρκετή ώρα.
Είναι ένα πολύ φίνο κέικ, που ταιριάζει να το σερβίρετε με σαντιγί. Προτιμήστε να τη φτιάξετε μόνοι σας, χτυπώντας κρέμα γάλακτος στο μίξερ (χωρίς ζάχαρη), από το να αγοράσετε έτοιμη σαντιγί, που είναι υπερβολικά γλυκιά και έχει πολλά συντηρητικά.
Αν θέλετε, μπορείτε να παραλλάξετε τη συνταγή για να φτιάξετε ένα δίχρωμο κέικ βανίλια-σοκολάτα. Απλώς μοιράστε το μείγμα ισομερώς σε δύο μπολ και στο ένα από αυτά προσθέστε 2 κουτ. σούπας κακάο. Ανακατέψτε καλά με μια μαρίζ, να γίνει σοκολατένιο το μείγμα. Μοιράστε τα δύο μείγματα στη φόρμα, εναλλάξ, λίγο από το ένα, λίγο από το άλλο και ψήστε κανονικά.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κέικ βανίλια με γιαούρτι και τυρί κρέμα αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια βαθιά και μεγάλη φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση διαμέτρου 24 εκ.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο σε δυνατή ταχύτητα για 2 λεπτά, να αφρατέψει και να γίνει σαν κρέμα.
Καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μπολ από τις πιτσιλιές βουτύρου, σπρώχνοντάς τες προς τα κάτω. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλο 1 λεπτό, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε άλλο λίγο, προσθέτοντας και το γιαούρτι με το εκχύλισμα βανίλιας.
Καθαρίζουμε ξανά τα τοιχώματα του κάδου και ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μη μείνουν σβόλοι από αλεύρι.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και τη χτυπάμε μια δυο φορές πάνω στον πάγκο, για να φύγει ο αέρας από το εσωτερικό της.
Ψήνουμε αρχικά για 1 ώρα και 15 λεπτά. Αν δούμε ότι παίρνει έντονο χρώμα η επιφάνεια πριν ψηθεί το κέικ στο εσωτερικό του, ανοίγουμε τον φούρνο μετά από 50 λεπτά ψησίματος και καλύπτουμε το κέικ με αλουμινόχαρτο χαλαρά, χωρίς να το σφίξουμε γύρω από τη φόρμα.
Αφού ψηθεί για 1 ώρα και 15 λεπτά, δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας στο κέντρο ένα ξύλινο σουβλάκι ή μαχαίρι· αν βγει υγρό και λερωμένο με ζύμη, συνεχίζουμε το ψήσιμο και ξαναδοκιμάζουμε. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί άλλα 15-20 λεπτά ψησίματος, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Βγάζουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει.
Μπορούμε να σερβίρουμε κάθε κομμάτι με μία κουταλιά σαντιγί ή γιαούρτι και φρέσκα φρούτα ή μαρμελάδα.