Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜε απλά υλικά φτιάχνουμε το αγαπημένο μας κέικ βανίλια-κακάο που θα απολαμβάνουμε στο πρωινό μας αλλά και κάθε στιγμή της ημέρας!
Υλικά
250 γρ. βούτυρο ή βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
2 φλιτζ. ζάχαρη κρυσταλλική + 1 κουτ. σούπας
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
3 κάψουλες βανίλιας
1 φλιτζ. + 1/4 φλιτζ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
4 κουτ. σούπας κακάο, κοσκινισμένο
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Μυστικά
Ανά 3 λεπτά σταματάμε το μίξερ και με μια σπάτουλα μαζεύουμε τη ζύμη που έχει κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου.
Αποφεύγουμε να πασπαλίσουμε το κέικ με άχνη όσο είναι ακόμη ζεστό για να μη νοτίσει.
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε το κέικ βανίλια-κακάο, πρώτα χτυπάμε το βούτυρο με τα 2 φλιτζάνια ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ έως ότου ασπρίσει και αφρατέψει, για περίπου 10 λεπτά.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά. Κατόπιν προσθέτουμε τις βανίλιες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια κλασική φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση, διαμέτρου 26 - 28 εκ.
Οταν έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε λίγο-λίγο αλεύρι εναλλάξ με το 1 φλιτζάνι γάλα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα μείγματος σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κακάο, τη 1 κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη και το 1/4 φλιτζανιού γάλα, ανακατεύοντας.
Απλώνουμε αυτό το σκούρο μείγμα στη φόρμα και από πάνω αδειάζουμε το λευκό. Ή αντίθετα.
Ψήνουμε στον φούρνο για 50 λεπτά. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του· αν εξέλθει χωρίς υπολείμματα ζύμης είναι έτοιμο, διαφορετικά συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο.
Αφήνουμε το κέικ βανίλια-κακάο να κρυώσει εκτός φούρνου για περίπου 10 λεπτά προτού το ξεφορμάρουμε. Οταν κρυώσει εντελώς πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.