Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΝόστιμη τάρτα που μοσχοβολάει λεμόνι.
Υλικά
Για τη ζύμη
100 γρ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. βούτυρο αγελάδος (κρύο), κομμένο σε κυβάκια
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
50 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη
Για την κρέμα
250 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% -36% λιπαρά
ξύσμα από 1 λεμόνι
80 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
50 γρ. κορν φλάουρ
2 αυγά
2 κρόκοι αυγών
30 γρ. χυμός λεμονιού
Για την επιφάνεια
1 κρόκος ανακατεμένος με λίγο γάλα για άλειμμα
100-150 γρ. αμύγδαλο φιλέ ή κουκουνάρι
λίγη άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Διαδικασία
Κρέμα
Ξεκινάμε με την κρέμα γιατί χρειάζεται να μείνει στο ψυγείο.
Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε το ξύσμα και βάζουμε στη φωτιά.
Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά (κρόκους και ολόκληρα) και ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά.
Μόλις ζεσταθεί καλά το μείγμα της κατσαρόλας (πριν πάρει βράση), αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών.
Ανακατεύουμε και χύνουμε το μείγμα αυτό πίσω στην κατσαρόλα. Την επαναφέρουμε στη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα καθαρό πλατύ και επίπεδο σκεύος (π.χ. ένα πυρέξ), έτσι ώστε να απλώσει, και την καλύπτουμε με μεμβράνη, που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μη σχηματιστεί κρούστα.
Την αφήνουμε να κρυώσει καλά (στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες).
Ζύμη
Στον κάδο του μίξερ ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί χρησιμοποιώντας το φτερό, μέχρι να ενωθούν σε μια ζύμη η οποία θα τυλιχτεί γύρω από το εξάρτημα. Εναλλακτικά, μπορούμε να ζυμώσουμε με τα χέρια μας, τρίβοντας πρώτα τα υλικά με τα δάχτυλά μας μέχρι να γίνουν ψίχουλα και έπειτα ζυμώνοντας με όλη την παλάμη μας, μέχρι να προκύψει ζύμη.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
Συναρμολόγηση
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, κόβουμε και κρατάμε στην άκρη το 1/3 και ανοίγουμε την υπόλοιπη με τον πλάστη πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ή ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες, έτσι ώστε να μην κολλάει, φτιάχνοντας ένα στρογγυλό και λεπτό φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστά.
Μεταφέρουμε το φύλλο μέσα σε μια ρηχή ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 3 εκ.
Πιέζουμε τη ζύμη να εφαρμόσει καλά στα τοιχώματα της φόρμας και κόβουμε με ένα μαχαίρι όση εξέχει.
Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και την αφρατεύουμε χτυπώντας τη για λίγο στο μίξερ με το σύρμα, μέχρι να γίνει λεία και απαλή, γιατί στο ψυγείο θα έχει σκληρύνει.
Καθώς τη χτυπάμε, προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού.
Στη συνέχεια, γεμίζουμε την τάρτα με την κρέμα.
Ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο διαμέτρου 24 εκ. και σκεπάζουμε με αυτό την τάρτα, πιέζοντάς το περιφερειακά ώστε να κολλήσει με τη ζύμη στα πλαϊνά.
Αλείφουμε την επιφάνεια με το μείγμα κρόκου-γάλακτος και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ ή το κουκουνάρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 50-60 λεπτά.
Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με άχνη.