Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Πέτρος Αδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΗ Άννα Ναθαναηλίδου μας έφτιαξε την αυθεντική συνταγή της παραδοσιακής φανουρόπιτας και μια αναγνώστρια από τον Πειραιά μας δίνει τη δική της φανουρόπιτα κέικ.
Υλικά
Η παράδοση θέλει τη φανουρόπιτα να έχει μονό αριθμό υλικών.
- 1⅓ κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 1 κούπα σπορέλαιο + επιπλέον για το ταψί
- 1½ κούπα χυμός πορτοκαλιού
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
- 2 κουτ. σούπας κονιάκ
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για το ταψί
- 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κούπα καρύδια, σπασμένα
- 1 κούπα σταφίδες ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την κρυσταλλική ζάχαρη, το σπορέλαιο, τον χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ. Ομογενοποιούμε ανακατεύοντας καλά με μια κουτάλα. Ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας απαλά, και στο τέλος τις σταφίδες με τα καρύδια. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 50 λεπτά. Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να δούμε αν η φανουρόπιτα έχει ψηθεί σωστά μέχρι μέσα και τη βγάζουμε από τον φούρνο. Αν θέλουμε, αφού κρυώσει, πασπαλίζουμε τη φανουρόπιτα με ζάχαρη άχνη.
Μυστικό: Δεν ρίχνουµε µεµιάς όλο το αλεύρι, γιατί µπορεί να χρειαστεί λιγότερο. Αν η ζύµη βγει σκληρή, µπορούµε να ρίξουµε λίγο περισσότερο χυµό.
Μια συνταγή από αναγνώστρια:
Φανουρόπιτα κέικ της Κατερίνας από τον Πειραιά:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο και 1 φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκάλι. Προσθέτουμε 3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα, 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη, 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη, 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική, 1/2 φλιτζ. τσαγιού μαύρη σταφίδα και 1/2 φλιτζ. τσαγιού ξανθή σταφίδα και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρευστη ζύμη. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί διαμέτρου 26 εκ., αδειάζουμε τη ζύμη και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 30΄- 40 ΄μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει στην επιφάνεια. Ελέγχουμε τρυπώντας το κέικ με μια οδοντογλυφίδα και αν βγει στεγνή, η φανουρόπιτα είναι έτοιμη, αν όχι, ψήνουμε 5 λεπτά ακόμα.