Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΔροσιστικό γιαουρτογλυκό με φράουλες και ζελέ.
Υλικά
Για το ζελέ
500 γρ. χυμός πορτοκαλιού
40 γρ. ζάχαρη
15 γρ. ζελατίνη, μουλιασμένη σε ένα μπολ με κρύο νερό για λίγα λεπτά ώστε να μαλακώσει
300 γρ. φράουλες, πλυμένες, στραγγισμένες και χονδροκομμένες
Για την κρέμα γιαουρτιού
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό, 2% λιπαρά
120 γρ. μέλι, της αρεσκείας μας
15 γρ. ζελατίνη σε φύλλα, μουλιασμένα σε ένα μπολ με κρύο νερό για λίγα λεπτά ώστε να μαλακώσουν
Διαδικασία
Ζελέ
Για το ζελέ γιαουρτιού με κομμάτια φράουλας Σε ένα μπρίκι βάζουμε 100 γρ. από το χυμό πορτοκαλιού μαζί με τη ζάχαρη και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτό, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό μπολ.
Στραγγίζουμε τη ζελατίνη, την προσθέτουμε στο ζεστό μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ αρκετά παγάκια και εφαρμόζουμε μέσα το μπολ με το μείγμα πορτοκαλιού - ζελατίνης, ώστε να κρυώνει.
Ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό, τις φράουλες και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα για περίπου 5 λεπτά, ή μέχρι το ζελέ να αρχίσει να πήζει ελαφρώς.
Το αδειάζουμε σε μια φόρμα ή άλλο μεταλλικό μπολ, τέτοιων διαστάσεων ώστε να καλύψουμε με το ζελέ το 1/3 της φόρμας, και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1/2 - 1 ώρα ή μέχρι να σφίξει.
Κρέμα γιαουρτιού
Στραγγίζουμε τη ζελατίνη, τη βάζου- με σε ένα μπολ με λίγο ζεστό νερό ώστε να λιώσει και την κρατάμε στην άκρη, να κρυώσει λίγο.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το μέλι, ρίχνουμε και τη ζελατίνη και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ενωθούν.
Γλυκό
Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο, ρίχνουμε πάνω στο ζελέ την κρέμα γιαουρτιού· την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, μέχρι να σφίξει και να «στέκεται».
Τη βγάζουμε από το ψυγείο, τη βυθίζουμε για 1/2 λεπτό σε μπολ με ζεστό νερό, ώστε να ξεκολλήσει εύκολα το γλυκό από τα τοιχώματα.
Αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε το ζελέ γιαουρτιού με κομμάτια φράουλας.