Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΑρωματικός, πλούσιος και γευστικότατος μπακλαβάς με ελαιόλαδο, που είναι και νηστίσιμος!
Υλικά
500 γρ. καρύδια
3 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
1/4 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο, τριμμένο
3 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κιλό φύλλο κρούστας
1½ κούπα ελαιόλαδο
25-30 καρφάκια γαρύφαλλου, για διακόσμηση (προαιρετικά)
Σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη
250 γρ. μέλι
500 γρ. νερό
1 ξυλάκι κανέλα
φλούδα από 1 λεμόνι ακέρωτο
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε το μπακλαβά με ελαιόλαδο, πρώτα βάζουμε σε ένα μπολ τα καρύδια, τη φρυγανιά, το γαρίφαλο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και αλείφουμε με ελαιόλαδο τον πάτο της λαμαρίνας του φούρνου.
Στρώνουμε 4 φύλλα, το ένα πάνω από το άλλο, λαδώνοντάς τα ένα-ένα.
Πασπαλίζουμε με λίγη γέμιση και σκεπάζουμε με 2 φύλλα, επίσης λαδωμένα ένα-ένα.
Πασπαλίζουμε πάλι με λίγη γέμιση. Βάζουμε άλλα 2 λαδωμένα φύλλα και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά
Τελειώνουμε με 4 λαδωμένα φύλλα και κόβουμε το γλυκό μέχρι κάτω διαγώνια, σχηματίζοντας ρόμβους.
Καρφώνουμε στο κέντρο κάθε κομματιού 1 καρφάκι γαρύφαλλου, αν θέλουμε.
Βάζουμε τη λαμαρίνα στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά.
Σιρόπι
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού σε μια κατσαρόλα.
Βράζουμε για 7-8 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού.
Μόλις αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού.
Βγάζουμε από τον φούρνο τον ψημένο μπακλαβά και αμέσως τον περιχύνουμε αργά-αργά με το ζεστό σιρόπι χρησιμοποιώντας μια βαθιά κουτάλα.
Αφήνουμε τον μπακλαβά με ελαιόλαδο να απορροφήσει το σιρόπι για τουλάχιστον 3 ώρες.