Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΕύκολη συνταγή για παγωτό βανίλια και βουτυράτα μπισκότα για συνοδευτικό.
Υλικά
200 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο
600 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά
1 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα (400 γρ.)
200 γρ. μπισκότα της αρεσκείας μας, σπασμένα με τα χέρια μας σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια
Για τα μπισκότα «γλώσσες»
110 γρ. βούτυρο αγελάδος
130 γρ. ζάχαρη άχνη
4 ασπράδια αυγών
130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μαλακό, κοσκινισμένο
Διαδικασία
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί (σε μεταλλικό μπολ στερεωμένο πάνω σε μια κα- τσαρόλα με λίγο νερό που βράζει).
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα την κρέμα γάλακτος μαζί με το ζαχαρούχο γάλα έως ότου το μείγμα αποκτήσει ύφη γιαουρτιού (δηλαδή να σφίξει τόσο που να στέκεται στο κουτάλι).
Το αδειάζουμε στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Τέλος προσθέτουμε τα μπισκότα και ανακατεύουμε ξανά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό μπολ, το σκεπάζουμε και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για μία νύχτα.
Μπισκότα «γλώσσες»
Αφήνουμε τα ασπράδια των αυγών και το βούτυρο τουλάχιστον για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Ανακατεύουμε το βούτυρο ώστε να πετύχουμε μια πολύ μαλακή υφή κι αν χρειαστεί το μαλακώνουμε τοποθετώντας το σε ένα μεταλλικό μπολ το οποίο ακουμπάμε πάνω σε λίγο ζεστό νερό.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη μέσα στο βούτυρο ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε τα ασπράδια (στην κανονική τους ρευστή μορφή, όχι σε μαρέγκα) και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ξανά ώστε να έχουμε ένα πολύ μαλακό, ομογενοποιημένο μείγμα. Το τοποθετούμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με λεπτό στρογγυλό στόμιο χωρίς δοντάκια και σχηματίζουμε μακρόστενα μπαστουνάκια πάχους 4-6 χλστ. και μήκους 5-6 εκ. πάνω σε μια λαδόκολλα ή σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί.
Ταρακουνάμε λίγο το ταψί ώστε να απλώσουν ελαφρώς. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε στρογγυλά μπαλάκια με το κορνέ, που κι αυτά θα απλώσουν ελαφρώς αν ταρακουνήσουμε το ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10 λεπτά έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα και ξεροψηθούν περιφερειακά.
Σερβίρισμα
Αφήνουμε το παγωτό εκτός κατάψυξης για 5 λεπτά. Με το κουτάλι του παγωτού βγάζουμε μπάλες και σερβίρουμε σε ατομικά μπολ. Συνοδεύουμε με τα μπισκότα «γλώσσες».
Μυστικά
Με τη ζύμη για τα μπισκότα μπορούμε επίσης να φτιάξουμε βρώσιμα μπολάκια για να σερβίρουμε μέσα σε αυτά το παγωτό μας. Αφού φτιάξουμε το μείγμα, απλώνουμε λίγο από αυτό πάνω σε μια λαδόκολλα με μια σπάτουλα φτιάχνοντας έναν πολύ λεπτό δίσκο σε διάμετρο 15-18 εκ. Φτιάχνουμε όσους τέτοιους δίσκους θέλουμε σε χωριστές λαδόκολλες και τους ψήνουμε έναν έναν με τον ίδιο τρόπο που ψήνουμε και τα μικρά μπισκότα. Κάθε φορά που βγάζουμε έναν δίσκο από τον φούρνο και ενώ είναι ακόμα ζεστός, με τη βοήθεια ενός φαρδιού μαχαιριού τον μεταφέρουμε από τη λαδόκολλα πάνω σε ένα αναποδογυρισμένο μπολ μικρότερης διαμέτρου και τον πιέζουμε με ένα άλλο μπολ από πάνω ώστε να πάρει το σχήμα του. Οι δίσκοι από μπισκότο πρέπει να ψήνονται ένας ένας ώστε να προλαβαίνουμε να τους δίνουμε σχή- μα όσο είναι ζεστοί, γιατί κρυώνουν γρήγορα. Μπορούμε να τα διατηρήσουμε για κάποιες μέρες σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς.