Συνταγή: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 500 γρ. φράουλες, πλυμένες και καθαρισμένες
- 4 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
- 1/2 κρασοπότηρο κονιάκ
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος
- 2έτοιμα παντεσπάνια σοκολάτας
- 1 κουβερτούρα τριμμένη Σιρόπι
- 1/2 κούπα νερό
- 1/2 κούπα ζάχαρη
Διαδικασία
Κόβουμε τις φράουλες στα δύο και βάζουμε τις μισές σε ένα μπολ. Προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη άχνη και το κονιάκ. Τις αφήνουμε να μαριναριστούν για 1 ώρα. Στη διάρκεια του μαριναρίσματος ανακατεύουμε πού και πού (2-3 φορές). Τις στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι, αλλά κρατάμε το ζουμί τους.
Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Αδειάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό και τη ζάχαρη. Τοποθετούμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει το σιρόπι να κοχλάζει, το αφήνουμε για 2 λεπτά ακόμη, να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα 1-2 κουτ. σούπας από το ζουμί που έβγαλαν οι φράουλες.
Ετοιμάζουμε την κρέμα ως εξής: Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και τις άλλες 2 κουταλιές από τη ζάχαρη άχνη. Χτυπάμε το μείγμα με το σύρμα για 5-7 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια αφράτη σαντιγί. Συναρμολογούμε την τούρτα: Βάζουμε το ένα παντεσπάνι πάνω σε μια πιατέλα. Το σιροπιάζουμε με ένα πινέλο. Απλώνουμε από πάνω τη μισή σαντιγί, τη μισή από την τριμμένη κουβερτούρα και τις μαριναρισμένες φράουλες. Σκεπάζουμε με το δεύτερο παντεσπάνι, το οποίο επίσης σιροπιάζουμε. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη σαντιγί, αν θέλουμε, χρησιμοποιώντας κορνέ. Στολίζουμε την τούρτα με τις φρέσκες φράουλες. Περιχύνουμε με λίγο από το ζουμί που κρατήσαμε από τις μαριναρισμένες φράουλες. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη τριμμένη κουβερτούρα.
Βάζουμε την τούρτα για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο πριν την κόψουμε.
Μυστικό: Μπορούμε να προσθέσουμε και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας