Κείμενο: Μαρία Αργύρη
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
Βάση
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα ακέρωτου λεμονιού
Κρέμα
4 αυγά
250 γρ. ζάχαρη
2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κάψουλα βανίλιας
1 κουτ. γλυκού (κοφτό) ξύσμα ακέρωτου λεμονιού
1/2 φλιτζάνι του καφέ (του ελληνικού) χυμός λεμονιού
Διαδικασία
Φτιάχνουμε τη βάση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C. Δουλεύουμε σε ένα μπολ, με τα δάχτυλά μας, το αλεύρι, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα μέχρι να προκύψει μια ψιχουλιαστή ζύμη. Όσο τη δουλεύουμε προσθέτουμε 3-4 κουτ. σούπας κρύο νερό. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και μεταφέρουμε σε αυτό τη ζύμη. Την πατάμε με τα χέρια, απλώνοντάς την παράλληλα ώστε να καλυφθεί ο πάτος και τα τοιχώματα του ταψιού. Την ψήνουμε για 20 λεπτά.
Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά της κρέμας μέχρι να ασπρίσουν. Αδειάζουμε την κρέμα μέσα στη βάση και ψήνουμε για 35-40 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε τον φούρνο. Θα δημιουργηθεί κρούστα στην επιφάνεια.