Ιδανικά είναι τα μαρόνια Κρήτης, που ξεφλουδίζονται εύκολα από την εσωτερική τους φλούδα, χωρίς να κομματιάζονται.
Υλικά
1 κιλό κάστανα με τη φλούδα τους
800 γρ. ζάχαρη
400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
χυμός από 1 μικρό λεμόνι
περίπου 800 ml νερό
4 φύλλα αρμπαρόριζα
10 καρφάκια γαρίφαλο
Διαδικασία
Για το κάστανο γλυκό με μέλι θυμαρίσιο και γαρίφαλο, σε μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε να βράσει άφθονο νερό.
Στο μεταξύ, χαράσσουμε χιαστί κάθε κάστανο με κοφτερό μαχαιράκι.
Όταν το νερό κοχλάσει, ρίχνουμε τα κάστανα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα ή περισσότερο, μέχρι να μαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να γίνουν χλιαρά και τα καθαρίζουμε, προσέχοντας να μείνουν όσο το δυνατόν ολόκληρα.
Τα αφήνουμε στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα (άδεια και καθαρή πλέον) ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μέλι, τον χυμό λεμονιού και το μετρημένο νερό και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή του βρασμού, μέχρι να φτιάξουμε ένα ελαφρύ σιρόπι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα κάστανα και φροντίζουμε να καλυφθούν από το σιρόπι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρό πανί και αφήνουμε κατά μέρος για 1 βράδυ.
Την επομένη, μεταφέρουμε τα κάστανα με τρυπητή κουτάλα σε ένα μεγάλο μπολ.
Βάζουμε την κατσαρόλα με το σιρόπι να βράσει μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
Αποσύρουμε, το αφήνουμε για 10-15 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς, ρίχνουμε ξανά τα κάστανα, την αρμπαρόριζα και τα γαρίφαλα, σείουμε προσεκτικά την κατσαρόλα, τη σκεπάζουμε με πανί και την αφήνουμε για άλλο 1 βράδυ στην άκρη.
Τέλος, την επόμενη ημέρα (τρίτη κατά σειρά) βράζουμε όλο μαζί το περιεχόμενο της κατσαρόλας (σιρόπι και κάστανα) για περίπου 15 λεπτά, μέχρι τα κάστανα να μελώσουν και να δέσει το σιρόπι.
Μοιράζουμε, τα κάστανα, σε αποστειρωμένα βαζάκια.