Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Αλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΑνάλαφρη και δροσάτη, τέλει ως επιδόρπιο ενός πλούσιου γεύματος αλλά και για ένα γιορτινό brunch.
Υλικά
Για την κρέμα
500 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
1 κλωναράκι βανίλιας, κομμένο κατά μήκος στη μέση
100 γρ. ζάχαρη
30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κρόκοι αυγών
300 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% -36% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη, σαν γιαούρτι
Για το σερβίρισμα
300 γρ. φρούτα του δάσους, κατεψυγμένα - πριν τα χρησιμοποιήσουμε, τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν στο ψυγείο, μέσα σε σουρωτό στερεωμένο σε μπολ
Μυστικά
*Φρούτα του δάσους, κατεψυγμένα βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, αλλά και σε ρωσικά μπακάλικα.
Διαδικασία
Κρέμα
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τους σπόρους από το εσωτερικό της βανίλιας και το σχισμένο κλωναράκι και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Παράλληλα, σε μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τη ζάχαρη, το αλεύρι και τους κρόκους.
Λίγο πριν βράσει το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μπολ με τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά μέχρι η κρέμα να πήξει και να αρχίσει να κοχλάζει.
Την αδειάζουμε σε καθαρό μπολ και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην κάνει κρούστα. την αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο (2-3 ώρες)
Έπειτα τη χτυπάμε με ένα σύρμα, για να αφρατέψει και να αποκτήσει λεία υφή. Προσθέτουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε πολύ καλά με μαρίζ.
Σερβίρισμα
Ανακατεύουμε το χλιαρό γάλα με το ποτό σε ένα μπολ.
Μοιράζουμε τα σπασμένα σαβαγιάρ σε 6 μικρά μπολ ή ποτήρια και τα ραντίζουμε με το μείγμα γάλακτος-ποτού. Βάζουμε από πάνω τη μισή κρέμα και ξανά σαβαγιάρ, τα οποία ραντίζουμε επίσης με γάλα. Συνεχίζουμε με μία στρώση φρούτα, τα καλύπτουμε καλά με κρέμα και τελειώνουμε με 1 ολόκληρο σαβαγιάρ για κάθε μπολ και μερικά φρούτα.