Κείμενο: Φώτης Χρυσανθίδης
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΑνακατεύουμε τις φράουλες με τη μαρμελάδα και τις απλώνουμε στην επιφάνεια του γλυκού.
Υλικά
- 300 γρ. (1½ κούπα) γάλα φρέσκο, πλήρες + επιπλέον για το ράντισμα των μπισκότων
- 200 γρ. (1 κούπα) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 80 γρ. (2/5 κούπας) ζάχαρη
- 40 γρ. (1/3 κούπας) κορν φλάουρ
- 1 αυγό
- 3 κρόκοι αυγών
- 100 γρ. κουβερτούρα με περίπου 70% κακάο, ψιλοκομμένη
- 1½ πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπερ ή Μιράντα
- 500 γρ. φρέσκες φράουλες, πλυμένες, κομμένες σε φέτες
- 4 κουτ. σούπας μαρμελάδα φράουλα
Διαδικασία
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, προσθέτουμε το αυγό και τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Μόλις το μείγμα της κατσαρόλας κάψει καλά και πάει να πάρει βράση, αποσύρουμε, ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα στο μπολ με τα αυγά, ανακατεύουμε με το σύρμα και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα. Την τοποθετούμε ξανά σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να δένει και να κοχλάζει το μείγμα. Αποσύρουμε, ρίχνουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζουμε στην επιφάνεια της κρέμας για να μη σχηματιστεί κρούστα, και αφήνουμε την κρέμα στην άκρη για περίπου 1 ώρα, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Συναρμολόγηση: Καλύπτουμε με μπισκότα τον πυθμένα ενός ταψιού ή πυρέξ με διαστάσεις περίπου 24 x 24 εκ. και τα βρέχουμε με λίγο γάλα με ένα πινέλο. Αδειάζουμε τη μισή κρέμα που ετοιμάσαμε πάνω στα μπισκότα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Καλύπτουμε με μπισκότα, τα οποία βρέχουμε και αυτά με γάλα, και τα σκεπάζουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες, μέχρι να σταθεί καλά η κρέμα και να σφίξει.
Επικάλυψη: Ανακατεύουμε τις φράουλες με τη μαρμελάδα και τις απλώνουμε στην επιφάνεια του γλυκού.