Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΔροσιζόμαστε τα ζεστά καλοκαιρινά απογεύματα με ένα γλυκό που μας έρχεται από το χωριό Αργάκα της Πάφου, φημισμένο για τα νόστιμά του πορτοκάλια.
Υλικά
500 γρ. πορτοκάλια
20 γρ. baking powder
4 αυγά
200 γρ. ζάχαρη
180 γρ. λάδι
300 γρ. σιμιγδάλι
Για το σιρόπι
300 γρ. νερό
300 γρ. ζάχαρη
Διαδικασία
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό για 5΄ σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει.
Για να φτιάξουμε το γλύκισμα, πλένουμε πρώτα τα πορτοκάλια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει. Ψήνουμε για μισή περίπου ώρα. Πετάμε το νερό κι όταν κρυώσουν τα πολτοποιούμε σε μπλέντερ, αφαιρώντας πρώτα τα κουκούτσια που μπορεί να υπάρχουν. Βάζουμε σε λεκάνη 500 γρ. από αυτό τον πολτό και πριν το χρησιμοποιήσουμε ανακατεύουμε μέσα το baking powder.
Στη συνέχεια ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τα αυγά και κτυπάμε μέχρι να γίνει μαρέγκα. Σε μια άλλη λεκάνη κτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σαν αφρός. Χαμηλώνουμε σε μέτρια ταχύτητα και προσθέτουμε το λάδι. Ανακατεύοντας ελαφρά με μια σπάτουλα, ρίχνουμε τα πορτοκάλια, στη συνέχεια το σιμιγδάλι και τελευταία τη μαρέγκα.
Αδειάζουμε σε φόρμα, αφού καλύψουμε πρώτα τον πάτο με λαδόκολλα για να μπορούμε εύκολα να το ξεφορμάρουμε. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πυρίμαχο ταψί φούρνου, από το οποίο και θα σερβίρουμε το γλυκό. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.