Κείμενο: Έυη Παπαδοπούλου
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΠοιος είπε ότι το καλό ψωμί δεν μπορεί να είναι γλυκό; Αυτό το υπέροχο γλυκό ψωμί με φρουί γκλασε και λεμόνι θα σας πείσει για το αντίθετο!
Υλικά
200 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά 8 γρ. (1 1⁄2 κουτ. γλυκού) αλάτι
2 κουτ. σούπας μέλι
300 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες, χλιαρό
ξύσμα από 2 λεμόνια
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
200 γρ. ζάχαρη καστανή ανοιχτή
1 φλιτζ. τσαγιού φρουί γλασέ λεμόνι (ή άλλο εσπεριδοειδές), κομμένα σε κύβους, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το γλυκό ψωμί με φρουί γκλασέ λεμόνι, ξεκινάμε ζυμώνοντας στο κάδο του μίξερ (με τον γάντζο) όλα μαζί τα υλικά εκτός από την καστανή ζάχαρη και τα φρουί γκλασέ. Όταν η ζύμη μας ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου, είναι έτοιμη.
Τη βάζουμε σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1-2 ώρες.
Την τοποθετούμε ξανά στον κάδο μαζί με την καστανή ζάχαρη και τη ζυμώνουμε ξανά, αφήνοντας τον γάντζο να φέρει μερικές γύρες, αλλά δεν αφήνουμε να ενσωματωθεί πλήρως η ζάχαρη στη ζύμη. Θέλουμε να παραμείνουν αδιάλυτοι οι κόκκοι της, ώστε, καθώς ψήνεται το γλυκό, να καραμελώσει η ζάχαρη.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και πλάθουμε δύο μακρόστενες φραντζόλες, που τοποθετούμε αντίστοιχα σε δύο μακρόστενες φόρμες του κέικ, ντυμένες με αντικολλητικό χαρτί. Αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για περίπου 30 λεπτά, σκεπάζοντας τις φόρμες χαλαρά με μεμβράνη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-220°C (ανάλογα με τον φούρνο) για 30- 35 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια σκούρα σκληρή κρούστα από τη ζάχαρη που καραμελώνει ανάμεσα στη βουτυρένια ζύμη. Σερβίρουμε με φρουί γλασέ λεμόνι.
Ιδανικά το γλυκό ψωμί τρώγεται ζεστό και μπορούμε να το ξαναζεστάνουμε.