Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Το μαχλέπι μπορείτε και να μην το βάλετε όμως –μεταξύ μας– εσείς θα χάσετε. Μην περιμένετε το γλυκό αυτό να γίνει ροζέ και τραγανό όπως του εμπορίου. Θα είναι μαλακό και σκούρο, αλλά... ο υπερθετικός της νοστιμιάς. Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πετροκέρασα.
Υλικά
1½ κιλό κεράσια
1½ κιλό ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1 κουτ. γλυκού κοφτό μαχλέπι, τριμμένο (αν θέλετε)
χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
Διαδικασία
Πλένουμε καλά τα κεράσια και αφαιρούμε το κουκούτσι, με το ειδικό εργαλείο ή μία προκούλα. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το μαχλέπι. Αδειάζουμε από πάνω τη ζάχαρη να τα σκεπάσει παντού, ραντίζουμε με το νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα να «μείνει» 12 ώρες περίπου. Μετά τη βάζουμε στη φωτιά να βράσει το μείγμα μέχρι να δέσει το σιρόπι και σε όλη την επιφάνεια να δημιουργηθούν φουσκάλες. Αποσύρουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα, όχι με το καπάκι γιατί θα σχηματιστούν υδρατμοί που θα πέσουν μέσα στο γλυκό. Πρέπει να «μείνει» 24 ώρες. Τότε βγάζουμε τα κεράσια με τρυπητή κουτάλα και τα κρατάμε κατά μέρος. Βράζουμε το σιρόπι ακόμα λίγο, γιατί στη διάρκεια του 24ώρου τα κεράσια έχουν αφήσει υγρά. Θέλει προσοχή να μην παραβράσει. Όταν «δέσει» βάζουμε και τα κεράσια και το χυμό του λεμονιού να πάρουν λίγες βράσεις και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Οταν γίνει χλιαρό, το βάζουμε στα βαζάκια.