Φωτογραφία: Natural Chef Carolyn Nicholas / Unsplash
Αποθήκευση για αργότεραΟι φράουλες στην πιο γλυκιά εκδοχή τους, σαν γλυκό του κουταλιού, ταιριάζουν στο ψωμί, στο γιαούρτι αλλά και σε κάθε είδους τάρτα ή γλυκό, δίνοντας μια ωραία φρουτένια αίσθηση.
Άγγελος Μπακόπουλος
Υλικά
800 γρ. ζάχαρη
1 κιλό φράουλες, καθαρισμένες, κομμένες στη μέση ή στα τέσσερα, αν είναι μεγάλες
200 ml νερό
τα σποράκια από 1 λοβό βανίλιας
χυμό από 1 λεμόνι
λίγα σπόρια κάρδαμο (προαιρετικά)
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το γλυκό κουταλιού φράουλα, ξεκινάμε ως εξής: μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη και τις φράουλες.
Αφήνουμε στην άκρη για 4 ώρες, έτσι ώστε τα φρούτα να βγάλουν τα υγρά τους.
Αδειάζουμε το όλον σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό και τα σποράκια από τον λοβό βανίλιας (τον χαράσσουμε κατά μήκος στη μέση και με ένα μαχαιράκι ξύνουμε και παίρνουμε τα σποράκια.
Σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι οι φράουλες να αρχίσουν να μαλακώνουν.
Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, στραγγίζοντας καλά, και τις μεταφέρουμε σε μπολ.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον χυμό λεμονιού και τους σπόρους κάρδαμου (σε ένα τούλι για να τους αφαιρέσουμε μετά) και συνεχίζουμε τον βρασμό του σιροπιού για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να δέσει.
Τέλος, ξαναρίχνουμε τις φράουλες μέσα στο σιρόπι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
Μοιράζουμε το γλυκό κουταλιού φράουλα σε αποστειρωμένα βάζα και φυλάσσουμε σε μέρος δροσερό.