Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΟι περισσότεροι γνωρίζουμε το γλυκό του κουταλιού συκαλάκι με τα μικρά άγουρα σύκα. Η σεφ, όμως, κάνει το πιο πρωτότυπο και γευστικό γλυκό του κουταλιού με ώριμα φρούτα φουρνιστά. Όλη η γεύση, το άρωμα και η ιδιαιτερότητα του φρούτου στο κουτάλι μας. Τρατάρισμα από τα πιο εκλεκτά!
Υλικά
1.500 ώριμα σύκα μέτριου μεγέθους, πλυμένα και στεγνά
150 γρ. αμύγδαλα λευκά
200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
200 ml νερό
30 ml χυμός λεμονιού
600 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1/2 κουτ. γλυκού κόκκοι από μαύρο πιπέρι
1 κλωνάρι λεβάντα ή 2-3 φύλλα αρμπαρόριζας (προαιρετικά)
Διαδικασία
Καλύπτουμε 2 μεγάλα ταψιά με λαδόκολλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα. Κόβουμε τα σύκα στη μέση και τα αραδιάζουμε στο ένα ταψί, πάνω στη λαδόκολλα, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Στο άλλο ταψί αραδιάζουμε τα αμύγδαλα. Τα βάζουμε και τα δύο στον φούρνο και ψήνουμε τα μεν αμύγδαλα για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, τα δε σύκα για 30 λεπτά, μέχρι να μελώσουν. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το κρασί, το νερό, τον χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, το πιπέρι και το μυρωδικό και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 4-5 λεπτά (απ' όταν αρχίσει ο βρασμός), μέχρι να γίνει ένα πυκνό σιρόπι. Σε κάθε μισό σύκο βάζουμε ένα αμύγδαλο στη (μαλακωμένη από το ψήσιμο) σάρκα και κλείνουμε με το άλλο μισό σύκο. Τα τοποθετούμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, πιέζοντας λιγάκι, και απογεμίζουμε με το σιρόπι, όσο είναι ζεστό. Κλείνουμε τα βάζα και μόλις κρυώσουν τα διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι 3 μήνες.
ΠΩΣ ΤΑ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ
— Ως κλασικό γλυκό του κουταλιού, με λίγο από το σιρόπι τους.
— Τα πιέζουμε με πιρούνι να μισολιώσουν και τα απλώνουμε σαν μαρμελάδα σε φέτες κέικ ή γεμίζουμε μια τάρτα.
— Συνοδεύουμε παγωτό, γιαούρτι, πανακότα, κρέμες.