Κείμενο: Νίκος Καραθάνος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜε τα τελευταία κάστανα φτιάχνουμε αυτό το ιδιαίτερα αρωματικό γλυκό. Ο συνδυασμός των μπαχαρικών «κολακεύει» το κάστανο, χωρίς να το καλύπτει.
Υλικά
1 κιλό κάστανα
750 γρ. ζάχαρη καστανή
2 κουτ. γλυκού πιπέρι σιτσουάν (κινεζικό πιπέρι με ιδιαίτερο μοσχοκαρυδάτο άρωμα - σε μπαχαράδικα)
2 φύλλα αρμπαρόριζας (σε όλα τα φυτώρια)
1 ξυλάκι κανέλας
1 λοβός βανίλιας (σε όλα τα μπαχαράδικα) ή 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (σε μπουκαλάκια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
1 μικρή ξερή πιπεριά τσίλι
Διαδικασία
Χαράσσουμε χιαστί τα κάστανα στη βάση τους. Τα βράζουμε σε άφθονο νερό που κοχλάζει για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε, αλλά να είναι ακόμα ζεστά, και τα ξεφλουδίζουμε με μυτερό μαχαίρι από την εξωτερική σκληρή φλούδα και από την εσωτερική λεπτή, προσπαθώντας να τα διατηρήσουμε ολόκληρα.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα κάστανα, τη ζάχαρη, το πιπέρι, την αρμπαρόριζα, την κανέλα και τόσο νερό ίσα να σκεπάσει τα υλικά.
Με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού σχίζουμε το λοβό βανίλιας κατά μήκος, ανοίγουμε στη μέση και σέρνουμε τη λάμα του μαχαιριού στο εσωτερικό του για να μαζέψουμε τα σποράκια. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα σποράκια και τον άδειο λοβό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, από τη στιγμή που ξεκινήσει ο βρασμός ή μέχρι να δέσει το γλυκό.
Ρίχνουμε το τσίλι και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.