Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Μια εξαιρετικά ασυνήθιστη συνταγή: ένα γλυκό κουταλιού που δεν γίνεται από φρέσκα ζουμερά φρούτα αλλά από αποξηραμένα και, αντί για ζάχαρη, έχει μέλι.
Υλικά
250 γρ. μέλι θυμαρίσιο
350 γρ. χυμός πορτοκαλιού
50 γρ. χυμός λεμονιού
ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο
1 ξυλάκι κανέλας
1 λοβός βανίλιας (ή 1 κάψουλα βανιλίνη, με διαφορετικό αρωματικό αποτέλεσμα)
100 γρ. δαμάσκηνα ξερά
100 γρ. βερίκοκα ξερά
100 γρ. σύκα ξερά
100 γρ. σταφίδες ξανθές
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε γλυκό κουταλιού με ξερά φρούτα, ανακατεύουμε σε μια κατσαρόλα το μέλι, το χυμό πορτοκαλιού, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα και τα σποράκια από τον λοβό βανίλιας ή τη βανιλίνη.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε τα ξερά φρούτα. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι. Θέλουμε αυτό να είναι ελαφρώς παχύρρευστο, οπότε δοκιμάζουμε βγάζοντας λίγο σε ένα μικρό πιάτο.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά, για περίπου 1ώρα, και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.
Κλείνουμε τα βάζα καλά και τα αφήνουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.