Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Προτιμήστε τα μεγάλου μεγέθους κάστανα Πηλίου ή Αγιάς που ξεφλουδίζονται σχετικά εύκολα.
Υλικά
2 κιλά κάστανα
2 κιλά ζάχαρη
1 λίτρο νερό
1 λοβός βανίλιας (ή 1 κάψουλα βανιλίνη, με διαφορετικό αρωματικό αποτέλεσμα)
3 κουτ. σούπας φρεσκοστυμμένο λεμόνι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε γλυκό κουταλιού κάστανο, χαράζουμε από κάτω σταυρωτά τα κάστανα, μόνο το φλούδι, και τα ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά στους 200° C.
Τα καθαρίζουμε προσεκτικά.
Έχει μείνει το εσωτερικό ινώδες φλούδι. Για να το αφαιρέσουμε, θα βάλουμε τα κάστανα για δέκα λεπτά σε νερό που κοχλάζει, ίσα να μαλακώσει, οπότε θα το αφαιρέσουμε προσεκτικά χωρίς να σχίσουμε τον καρπό.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη να βράσει με 1 λίτρο νερό και τη βανίλια ή τη βανιλίνη.
Όταν αρχίσει να δένει το σιρόπι, βάζουμε τα κάστανα μέσα, για να μην κοπούν. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Για να ελέγξουμε αν έχει δέσει, βάζουμε μία κουταλιά σε στεγνό πιατάκι και το φυσάμε να κρυώσει. Κάνουμε με το δάχτυλό μας μια γραμμή σαν να ανοίγουμε ένα «δρόμο» στο σιρόπι. Αν είναι έτοιμο το σιρόπι, η γραμμή πρέπει να μένει καθαρή.
Ρίχνουμε το χυμό και βράζουμε ακόμα 2 λεπτά.
Το αποσύρουμε.
Πετάμε το λοβό βανίλιας.
Όταν κρυώσει το γλυκό κάστανο, βάζουμε προσεκτικά τα κάστανα σε αποστειρωμένα βάζα, πιάνοντας στο κουτάλι ένα κάθε φορά, κι από πάνω ρίχνουμε το σιρόπι να τα καλύπτει.