Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου
Αποθήκευση για αργότεραΜια μους με αρώματα καραμέλας και μελομακάρονου!
Κατερίνα Λιβά
Υλικά
Για τη μους μελομακάρονο
395 γρ. καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα (βρίσκουμε έτοιμο σε κονσέρβα, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
35 γρ. κρόκοι αυγού (περίπου 1 1⁄2 κρόκος)
25 γρ. ζάχαρη
480 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι + 150 γρ. επιπλέον, σε ρευστή μορφή
5 ξυλάκια κανέλας
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Για το κραμπλ καρυδιού
150 γρ. καστανή ζάχαρη
150 γρ. βούτυρο αγελάδας, κρύο, σε κυβάκια
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. καρυδόψιχα, αλεσμένη σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη διακόσμηση
λευκή σοκολάτα σε φλούδες (με τον τρίφτη της παρμεζάνας)
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τη γιορτινή μους μελομακάρονο, ξεκινάμε με το κραμπλ.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και τα τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να δημιουργεί μια αμμώδης ζύμη σαν ψίχουλα ψωμιού. Παγώνουμε στο ψυγείο για 20-60 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψάκι.
Απλώνουμε το κραμπλ σε μία στρώση και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Μους μελομακάρονο
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα 150 γρ. κρέμα γάλακτος μαζί με τις κανέλες και το ξύσμα, μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, καλύπτουμε την κατσαρόλα με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, να αρωματιστεί.
Σουρώνουμε την κρέμα και την ξαναζεσταίνουμε μέχρι να βράσει.
Χτυπάμε σε ένα μπολ με σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη και προσθέτουμε λίγη από τη βρασμένη κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς.
Αδειάζουμε όλο το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να δέσει ελαφρώς η κρέμα μας χωρίς να βράσει (γιατί θα κόψει). Ελέγχουμε ως εξής: βυθίζουμε μέσα ένα κουτάλι, το βγάζουμε και βλέπουμε αν η ράχη του είναι λερωμένη με ένα λεπτό στρώμα κρέμας.
Σε ένα καθαρό μπολ ανακατεύουμε το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα με τη ζεστή κρέμα.
Ρίχνουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος σε μορφή γιαουρτιού και ανακατεύουμε απαλά.
Συναρμολόγηση
Αδειάζουμε τη μους σε ένα μπολ σερβιρίσματος και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει. Διακοσμούμε με κομμάτια από το κραμπλ και τη λευκή σοκολάτα.