Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΕίναι το εμβληματικό εορταστικό ψωμί της Αυστρίας και συχνά το διακοσμούν με κομψές ζυμαρένιες πλεξούδες και αμύγδαλα. Το αγαπούν πολύ όμως και στην περιοχή της Αλσατίας στη Γαλλία, που το συνηθίζουν πολύ στο πρωινό και στο brunch. Πολλές φορές θα το συναντήσουμε και ως «gugelhupf» ή «kouglof».
Υλικά
450 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
10 γρ. ξηρή μαγιά
1 κουτ. σούπας αλάτι
250 γρ. ζάχαρη + λίγη ακόμα για τη φόρμα
4 μεγάλα αυγά, χτυπημένα με το πιρούνι
4 κρόκοι αυγών
120 ml ρούμι (ή χυμός πορτοκαλιού)
200 γρ. σταφίδες
945 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
340 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο + λίγο ακόμα για τη φόρμα
3 κουτ. σούπας φιλέ αμυγδάλου
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το kugelhopf, στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε με το σύρμα το γάλα, τη μαγιά, το αλάτι, τα 200 γρ. από τη ζάχαρη, τα αυγά και τους κρόκους, τη 1 κουτ. σούπας από το ξύσμα λεμονιού, τις σταφίδες και τη μισή ποσότητα από το ρούμι (ή τον χυμό).
Προσθέτουμε το αλεύρι και το βούτυρο και ανακατεύουμε με το φτερό μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε στην άκρη για 2 ώρες, να ξεκουραστεί.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στο ψυγείο και την αφήνουμε να κρυώσει για μίνιμουμ 3 ώρες (μπορούμε να την αφήσουμε μέχρι 3 ημέρες).
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη.
Μπορούμε να φτιάξουμε και τα τρία κουγκλόφ τώρα ή μόνο ένα και να φυλάξουμε τα υπόλοιπα κομμάτια στο ψυγείο, τυλιγμένα καλά σε μεμβράνη, για να τα ψήσουμε κάποια άλλη στιγμή εντός του περιθωρίου διατηρησιμότητας των 3 ημερών.
Αν θέλουμε να τα διατηρήσουμε περισσότερο καιρό, μπορούμε να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη για 2-3 εβδομάδες, αλλά, πριν τα χρησιμοποιήσουμε, θα τα αφήσουμε να αποψυχθούν στο ψυγείο.
Βουτυρώνουμε μια εντυπωσιακή φόρμα για κέικ, πασπαλίζουμε με ζάχαρη τον πάτο και τα τοιχώματά της και σκορπίζουμε το φιλέ αμυγδάλου στον πάτο.
Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και πλάθουμε τη ζύμη σε μπαστούνι. Ενώνουμε τα δύο άκρα σε κουλούρα και τη βάζουμε στη φόρμα.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα και 30 ́.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Bάζουμε τη φόρμα στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 40 λεπτά.
Παράλληλα ετοιμάζουμε ένα γλάσο
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε 1/4 φλιτζ. τσαγιού νερό και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 50 γρ. ζάχαρη, τa 60 ml ρούμι (ή χυμό) και τη 1/2 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού.
Ανακατεύουμε, τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Ξεφουρνίζουμε και, χωρίς να βγάλουμε το κουγκλόφ από τη φόρμα, το τρυπάμε με ένα καλαμάκι κάνοντας περίπου 25 τρύπες σε όλη την επιφάνεια.
Το αλείφουμε με τη μισή ποσότητα γλάσου και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
Το ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντάς το σε μια πιατέλα και το αλείφουμε με το υπόλοιπο γλάσο, προσέχοντας να μην αφαιρέσουμε τα αμύγδαλα.
Αφήνουμε το kugelhopf να κρυώσει εντελώς.