Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα
Αποθήκευση για αργότεραΑυτή η βασιλόπιτα είναι η επιτομή της αφθονίας. Γεμάτη ξερά φρούτα, ξηρούς καρπούς και γιορτινά αρώματα, αντλεί έμπνευση από το Christmas cake των Άγγλων.
Κατερίνα Λίβα
Υλικά
90 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένα
50 γρ. αποξηραμένοι χουρμάδες, ψιλοκομμένοι
50 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
90 γρ. σταφίδες της αρεσκείας μας
170 γρ. κράνμπερι
120 γρ. φουντούκια, χοντροκομμένα
ξύσμα και χυμός από 1 πορτοκάλι
170 γρ. μέλι
120 ml ρούμι
100 γρ. βούτυρο αγελάδας + λίγο για το ταψί
100 γρ. καστανή ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
160 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι
2 αυγά
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το ταψί
3 κουτ. σούπας κακάο
1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για τη διακόσμηση
άχνη ζάχαρη
αμυγδαλόπαστα (μάρτσιπαν) λευκή (όχι αυτή που προορίζεται για γεμίσεις σε γλυκά, αλλά για διακόσμηση ή επικάλυψη – θα τη βρούμε σε μαγαζιά και e-shops με είδη ιακοσμητικής ζαχαροπλαστικής)
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε βασιλόπιτα με σοκολάτα, ρούμι και αποξηραμένα φρούτα, αρχικά λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα βερίκοκα, τους χουρμάδες, τα δαμάσκηνα, τις σταφίδες, το κράνμπερι, τα φουντούκια, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, το ρούμι, την καστανή ζάχαρη, όλα τα μπαχαρικά και τη μαρμελάδα.
Τοποθετούμε στη φωτιά, ανακατεύουμε καλά και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.
Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Προσθέτουμε τα αυγά στο μείγμα με τα φρούτα (αφού κρυώσει αρκετά) και ανακατεύουμε.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στο προηγούμενο μείγμα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 20 εκ., το απλώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1-1½ ώρα, δοκιμάζοντας ενδιαμέσως με ένα μαχαίρι για να δούμε αν έχει ψηθεί (βυθίζουμε στο κέντρο το μαχαίρι και κοιτάμε αν θα βγει στεγνό ή υγρό).
Βγάζουμε, αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε.
Διακοσμούμε τη βασιλόπιτα με ζάχαρη άχνη.
Πάνω σε μια επιφάνεια πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη ανοίγουμε την αμυγδαλόπαστα με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο και κόβουμε με ένα μαχαίρι ή με τη βοήθεια ενός κουπάτ διάφορα σχέδια. Ιδανικά, θέλουμε να φτιάξουμε σχήμα φύλλων.
Διακοσμούμε την επιφάνεια της βασιλόπιτας με αυτά.