Κείμενο: Γρηγόρης Γαστεράτος
Φωτογραφία: Αλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΑγγλικό κέικ για τα Χριστουγέννων. Συνηθίζεται να το φτιάχνουν σχεδόν ένα μήνα πριν, στις αρχές Δεκεμβρίου, και να το ποτίζουν κάθε τόσο με μπράντι ή ρούμι.
Υλικά
100 γρ. βούτυρο αγελάδος + λίγο ακόμη για τη φόρμα
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 αυγά μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικά
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
1 σφηνάκι κονιάκ (ή χυμός πορτοκαλιού)
230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1 κουτ. σούπας για τα φρούτα + λίγο για τη φόρμα
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
150 γρ. σταφίδες και άλλα αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας μας, ψιλοκομμένα
80 γρ. αμύγδαλα και καρύδια, ανάλατα, ολόκληρα ή χοντροκομμένα
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Διαδικασία
Για τη βασιλόπιτα fruit cake, χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ, με το σύρμα, το βούτυρο με την κρυσταλλική ζάχαρη έως ότου το μείγμα ασπρίσει και αφρατέψει. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, το ξύσμα και το κονιάκ (ή το χυμό).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε μέσα στον κάδο το αλεύρι (τα 230 γρ.) με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς με τη 1 κουταλιά αλεύρι και τα προσθέτουμε στη ζύμη ανακατεύοντας με τη σπάτουλα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα με διάμετρο 18 - 20 εκ. Αδειάζουμε τη ζύμη μέσα στη φόρμα και την ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα (θα βγει αρκετά σφιχτή).
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα, για περίπου 30 ́, και το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα. Αφού κρυώσει καλά, το πασπαλίζουμε με άχνη.