Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Πέτρος Αδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤόσο εύκολη και μυρωδάτη που θα τη φτιάχνουμε όλο το χειμώνα και θα γίνει το αγαπημένο μας κέικ.
Υλικά
4 αυγά μεγάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κούπες ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος, σε θερμοκρασία δωματίου
1 σφηνάκι κονιάκ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
ξύσμα από 1 μανταρίνι ακέρωτο
Μυστικά
Διακοσμούμε την κρύα βασιλόπιτα πασπαλίζοντας με μπόλικη άχνη και σκορπίζοντας λίγο ξύσμα από τα εσπεριδοειδή.
Διαδικασία
Για την βασιλόπιτα με εσπεριδοειδή, χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια, χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ, με το σύρμα, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
Μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε άλλο σκεύος. Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τον κάδο και το εξάρτημα του μίξερ.
Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, τον χυμό, το κονιάκ και τα ξύσματα. Συνεχίζουμε το χτύπημα σε πιο χαμηλή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
Σταματάμε το μίξερ και ενσωματώνουμε στη ζύμη σιγά-σιγά τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα, με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. και αδειάζουμε εκεί τη ζύμη.
Ψήνουμε τη βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα. μετά τα 50 λεπτά, κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι. Βυθίζουμε τη λάμα στο κέντρο της πίτας και αν εξέλθει χωρίς υπολείμματα ζύμης κολλημένα πάνω της, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο.