Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Πέτρος Αδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΘυμίζει την παραδοσιακή γιαουρτόπιτα αλλά με το μαχλέπι και τη μαστίχα μάς παραπέμπει και σε τσουρέκι πολίτικο. Ιδιαίτερη και πολύ αρωματική!
Υλικά
250 γρ. βούτυρο, τεμαχισμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
4 αυγά
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κοφτό κουτ. γλυκού μαχλέπι
1 κοφτό κουτ. γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη
χυμός από 1 πορτοκάλι μεγάλο
Διαδικασία
Για την βασιλόπιτα με γιαούρτι, μαχλέπι και μαστίχα, αρχικά χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα του μίξερ, με το φτερό, μόνο του το βούτυρο για 6-8 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει. Tο αδειάζουμε σε άλλο σκεύος. Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τον κάδο και το εξάρτημα του μίξερ.
Χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα του μίξερ, με το φτερό, τα αυγά με τη ζάχαρη για 8 λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν. Σταματάμε το μίξερ και ενσωματώνουμε στο μείγμα των αυγών το αφρατεμένο βούτυρο ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί 26-28 εκ.
Αλλάζουμε εξάρτημα, προσαρμόζοντας στο μίξερ το φτερό. Ρίχνουμε στον κάδο τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, για άλλα 6-8 λεπτά.
Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 60-65 λεπτά. Mετά τα 50 λεπτά, βυθίζουμε τη λάμα στο κέντρο της πίτας και αν βγει με υπολείμματα ζύμης κολλημένα επάνω της, συνεχίζουμε το ψήσιμο για μερικά λεπτά και ξαναδοκιμάζουμε.
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει για λίγο εκτός φούρνου και την ξεφορμάρουμε.