Φωτογραφία: Αλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΤραγανές μπουκιές από φουντούκι, έξοχο άρωμα από τη μαστίχα και όλα αυτά σε μια σοκολατένια βασιλόπιτα!
Θοδωρή Μωυσίδη
Υλικά
300 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
7 αυγά μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικά
50 γρ. γιαούρτι
ξύσμα και χυμός από 11⁄2 πορτοκάλι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
1 κουτ. σούπας κονιάκ
375 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη στο γουδί μέχρι να γίνει σκόνη (προσθέτουμε και ελάχιστη ζάχαρη για να μην κολλάει στο γουδοχέρι)
75 γρ. φουντούκια, ψιλοκομμένα
75 γρ. κουβερτούρα 65% - 70% κακάο, ψιλοκομμένη
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Διαδικασία
Για τη βασιλόπιτα κέικ με φουντούκια και σοκολάτα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και το χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει, κατά προτίμηση με το «φτερό». Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη, ένα-ένα τα αυγά, το γιαούρτι, το ξύσμα, το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το μπέικιν και τη μαστίχα, και τα προσθέτουμε λίγα-λίγα στο μείγμα. Μόλις ενσωματωθούν, σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε στο μείγμα τα φουντούκια και τη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί ή μια φόρμα διαμέτρου 24 εκ. Εναλλακτικά, καλύπτουμε απλώς τον πάτο της φόρμας με αντικολλητικό χαρτί.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στους 170° C για 45 λεπτά - 1 ώρα. Για να δούμε αν ψήθηκε, βυθίζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα· θα πρέπει να βγει στεγνή.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε, το μεταφέρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.