Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΤο απολαμβάνουμε για πρωινό αλλά και με το απογευματινό μας τσάι ή καφέ.
Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου
Υλικά
180 γρ. βούτυρο + λίγο για τη φόρμα
200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη
4 αυγά
1 κάψουλα σκόνη βανίλιας
10 γρ. (1/2 φακελάκι) μπέικιν πάουντερ
250 γρ. (2 κοφτές κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα
50 γρ. (1/4 κούπας) χυμός λεμονιού
ξύσμα από 2 λεμόνια
Για το γλάσο
150 γρ. (1 + 1/4 κούπας) ζάχαρη άχνη
3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και τη βανίλια, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Μόλις ενσωματωθούν τα αυγά και αφρατέψει το μείγμα, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, χτυπώντας σε πιο χαμηλή ταχύτητα.
Τέλος, ρίχνουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Σταματάμε λίγο το μίξερ για να μαζέψουμε το μείγμα από τα τοιχώματα του μπολ και χτυπάμε για ακόμα 2 λεπτά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα ή μια μακρόστενη του κέικ και αδειάζουμε μέσα το μείγμα (η στρογγυλή δεν θα καλυφθεί μέχρι πάνω με το μείγμα).
Ψήνουμε για 50 λεπτά. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο, βυθίζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι – αν βγει με ίχνη υγρής ζύμης, ψήνουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, περιμένουμε 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
Γλάσο
Βάζουμε την άχνη σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού λίγο λίγο, ανακατεύοντας με ένα σύρμα, μέχρι να γίνει ένα στεκούμενο γλάσο.
Το περιχύνουμε πάνω από το χλιαρό κέικ. Αφήνουμε να κρυώσει το κέικ και να σταθεροποιηθεί το γλάσο.